S dětmi doma aneb 4 tipy, jak je vzdělávat a nezbláznit se

Jaro se sice už hlásí o slovo, ale aktuální dění nás drží v ústraní domova. Ačkoliv se jistě děti nejdříve radovaly z uzavření škol, čím déle jsou doma, tím je to náročnější. I děti totiž pomalu ale jistě zjišťují, že zabavit se není žádná hračka. Vyzkoušejte naše tipy na rodinnou zábavu, třeba jí propadnete i vy, dospělí.

Motorika se nás týká

Procvičování motoriky je sice důležité hlavně u dětí předškolního věku, ale neublíží ani dětem starším, ba ani dospělým. Máte doma čínské hůlky? Zkuste jejich pomocí přemisťovat drobné předměty. Soutěžit lze v rychlosti nebo v čase. Hůlkami můžete přemisťovat zrnka rýže, čočku, nebo třeba bonbony. Výzvou nejsou jen malé předměty, naopak, i ty větší mohou dát pěkně zabrat!

Sladké malování

Máte doma předškoláky nebo žáčky prvního stupně? Mezi jejich oblíbené aktivity určitě patří malování. Koho by to ale bavilo den, co den? Zkuste jim činnost trochu zpestřit a zároveň ztížit. Stačí před ně vysypat pytlík bonbonů, aby s nimi obrázek dotvořily. Barevnými cukrovinkami lze obrázek i „vybarvit“. Nevěříte? Nakreslete jim třeba obrys tukana nebo papouška a nechte je pomocí bonbonů Haribo Tripofrutti šablonu vyplnit. Uvidíte, jaká mistrovská díla vám doma vzniknou. Jen pozor, aby malí umělci nespořádali vše ještě dřív, než bude dílo hotovo.

Domácí škola

Učit se v domácím prostředí je pro malé i starší děti náročné. Čeká tu na ně totiž spousta nástrah a rušivých elementů, ať už jsou to hračky, televize, domácí mazlíčci nebo sourozenci. Už nevíte, jak děti u učení a úkolů udržet? Motivujte je. Za každé správně vyplněné cvičení jim dejte sladkou odměnu. Nemusí to být jen bonbony, ale třeba i šťavnaté ovoce. Dobroty můžete navíc zapojit do výuky a třeba s nimi počítat nebo se učit hodiny či abecedu. Vytanulo vám na mysli, jak vás rodiče a prarodiče v dětství napomínali, že s jídlem se nehraje? Tady to lze omluvit snadno – zoufalé časy si žádají zoufalé činy.

Zpátky ke klasice

Nezapomeňte ani na klasiku jako karty, kostky, člověče nezlob se a další společenské hry. Nejen, že děti zabaví, ale především je nenásilnou formou učí logickému myšlení, v neposlední řadě procvičují i počty. Děti si ani nevšimnou, že se učí. Zahrajte si s nimi i vy a zavzpomínejte na svá dětská léta. Uvidíte, že čas vám uteče jako voda.

You may also like...