Tipy při výběru postele pro školáka

Ať už vaše děťátko miluje změny, nebo se nechce vzdát ani těch nejstarších hraček, přechod ze školky do školy s sebou přinese nezbytné úpravy dětského pokoje. Abyste jej dokázali vhodně namotivovat a při tom neztratit hlavu, máme pro vás několik konkrétních tipů, jak vybrat pro vaše dítě tu nejlepší postel.

Tipy při výběru postele pro školáka

V posteli trávíme třetinu života a pro dítě je v první řadě důležité, aby spalo samostatně a mělo dostatek prostoru. Při výběru preferujeme přírodní materiály. Jelikož děti si v posteli rády hrají či skáčou, myslete na to, aby byla dostatečně pevná. Vyberte si proto kvalitní dětskou postel z masivu dubu, buku či borovice.

Dětská koordinace ještě není plně vyvinuta a občas děti zkoušejí v posteli také různé bláznivé experimenty. Je tedy třeba počítat s převrácenými skleničkami, drobky i nůžkami. Malování na tričko přímo uprostřed postele nebo první make-up otisknutý na polštáři? Inu, snadné čištění by mělo být samozřejmostí. A jak dál?

Tipy při výběru postele pro školáka

1. Vytvořte si prostor

Potřeby batolete a předškoláka jsou úplně jiné než potřeby školáka. Pravděpodobně vás čeká předělávání celého dětského pokojíčku. Lehce při tom ztrácíme nervy, což může vést k nepromyšleným rozhodnutím. Proto si odvoz starého nábytku co nejvíce usnadněte a klidně k němu přizvěte profesionální firmu, která se nábytku zbaví ekologicky. Nábytek po maličkých dětech je často poškrábaný, popsaný nebo jinak poškozený, tedy s pokusy prodat jej byste měli pouze zbytečné starosti.

2. Větší matrace

Výše vašeho dítěte nemusí hrát tu nejdůležitější roli. Během spánku naše tělo regeneruje a zpracovává všechny nové informace, které během dne nabylo. Právě proto děti se v posteli často protáčejí a ve spánku hýbou víc než dospělí.

Dopřejte školákovi dostatek prostoru a pokud to vaše prostory dovolují, vyberte kvalitní postele 120 x 200 cm. Kromě spokojeného dítěte to ocení i vaše peněženka, neboť taková postel dítěti vydrží možná i celé desetiletí.

Tipy při výběru postele pro školáka

3. Bezpečnost nade vše

Prvořadá je bezpečnost našich ratolestí. Než jim dopřejete zpívající nebo pohyblivou postel, ujistěte se, že v ní nevymyslí nějaké nebezpečné aktivity, jako je hledání baterek nebo lámání plastových komponentů. Bezpečnost se nepředstavuje pouze ochranná zábrana, díky které se děti neskutálejí z postele na zem. Důležité jsou i materiály, ze kterých je vyrobena. Vede jednoznačně masivní dřevo, které je bezpečné, pevné a dlouhotrvající.

Vybíráte-li patrovou postel nebo vyvýšenou postel, pod kterou chcete dát stůl, zaměřte se na to, aby dítě neleželo příliš blízko u stropu, aby se mohlo pohodlně posadit a co nejbezpečněji vylézat a slézat dolů.

Tipy při výběru postele pro školáka

4. Poutavý design

Interiérovému designu věnujeme stále větší pozornost a je tomu tak dobře. Děti by měl jejich pokojíček inspirovat a motivovat ke hře, učení a imaginaci. Při výběru postele nevybírejte pouze podle svého vkusu, ale nechte se inspirovat dětmi. Když jim umožníte podílet se na výběru postele, budou na ni netrpělivě čekat a budou vědět, že na jejich názoru záleží.

Vedle toho však vybírejte nadčasově. Trendem je dětská domečková postel, která poslouží při spaní i při hraní a již celá léta je nejprodávanějším modelem do dětských pokojů.

Tipy při výběru postele pro školáka

5. Funkce postele

Na první poslech to může snést zvláštně – v posteli se přece spí, tak jaké další funkce? Ve skutečnosti postel u dětí splňuje mnoho dalších funkcí. Jak bylo zmíněno výše, probíhá na ní velká část her ai když je dítě školák, zejména během prvního stupně základní školy bude trávit mnoho času hraním si.

Má vaše dítě mnoho blízkých kamarádů, bratranců a sestřenic? Pokud si je občas pozve na pyžamovou párty a zvyknou u sebe navzájem přespat, můžete vybrat postel, pod kterou je další vysouvací místo ke spaní.

V malých bytech se zase budou hodit vyvýšené postele. Pokud vaše dítě rádo studuje, kreslí nebo tvoří různé dekorace, pod postelí může být velký stůl. Pokud máte aktivní dítě, které neobsedí na místě, místo pod postelí můžete vyplnit skříňkami a šuplíky, čímž se uvolní v pokoji prostor například na žíněnku. No a máte-li doma malého knihomole, pod vyvýšenou postelí mu můžete připravit pohodlný koutek na čtení s kvalitní lampou a křeslem nebo vakem na sezení.

Zdroj foto: Aminabytek.cz, Pixabay.com

You may also like...