Radost v rezervaci DJA: Rodina kočkodanů přivítala mládě

Malý kočkodan Brazzův přišel v Zoo Praha na svět minulou středu v časných ranních hodinách. Jeho matkou je zkušená samice Anastasia a dle chovatelů se oběma daří dobře. Olivově zelené mládě mohou lidé spatřit v jedné z hlavních expozic nejnovějšího pražského pavilonu.

„Mládě se drží u matky na břiše, kde je téměř neustále přisáto na jejím struku. Nejpravděpodobněji je návštěvníci uvidí na špalku uprostřed expozice, na němž Anastasia ráda sedává a ostatním ‚ukazuje‘ svého potomka. Ten už je velmi zvídavý a pohledem zkoumá okolí z bezpečí její náruče, zatímco si jej prohlíží a očuchávají jeho starší sourozenci. Především jeho starší sestra Mimo, která se jej mnohdy i letmo dotkne,“ popisuje dění ve skupině chovatel Jan Ťoupal.

Mládě se před týdnem narodilo devítileté samici Anastasii, otcem je o půl roku starší samec Malik. Kočkodani Brazzovi jsou jedinými zástupci svého rodu často tvořící monogamní páry. Samec Malik je tak otcem i starších sourozenců mláděte – tříleté samičky Mimo a dvouletého samečka Malangy. Ti jsou již zcela samostatní, se svými rodiči však zůstanou do své pohlavní dospělosti, které dosáhnou v pěti letech.

Svou růžovou kůží a jednobarevným zbarvením je týdenní mládě zatím velmi nepodobné svým dospělým rodičům, pro které je typická tmavá kůže, olivová srst, bílý plnovous a oranžová čelenka. Zcela „vybarvit“ by se mládě mělo nejdříve za tři roky, ovšem již za půl roku se bude moci pochlubit bílými vousy, které již také mají jeho starší sourozenci.

„Kočkodan Brazzův je prozatím považován za poměrně hojného, ale podobně jako jeho spolubydlící štětkoun africký bývá častou kořistí pytláků. V některých oblastech je také pronásledován zemědělci, protože jim poškozuje úrodu. V přední řadě však tyto stromové opice ohrožuje úbytek prostředí v důsledku rozšiřování lidského osídlení ve střední Africe,“ vysvětluje kurátor primátů Jan Mengr. Nejlépe mohou návštěvníci kočkodany a štětkouny, se kterými sdílí expozici v pavilonu Rezervace Dja, pozorovat okolo druhé hodiny odpoledne, kdy dostávají svou krmnou dávku v podobě plodové, kořenové i listové zeleniny, speciálních granulí pro primáty, semínek či ořechů, ale třeba i sarančí.

Zdroj foto: Zoo Praha

You may also like...