Ernest a Celestina se vrací na plátna kin v příběhu Myška a medvěd na cestách

Hlavní hrdiny dobrodružného animovaného filmu Myška a medvěd na cestách diváci znají již z jejich předchozího úspěšného filmu O myšce a medvědovi i u našich malých diváků populárního stejnojmenného televizního seriálu. V kinech bude mít jejich nové dobrodružství premiéru 20. dubna a nyní se oba hrdinové představují pomocí upoutávky a filmového plakátu.

Jejich nové veselé i napínavé dobrodružství se točí kolem Ernestových rozbitých houslí a cesty do jeho rodné země, kde k jejich překvapení zakázali všechnu hudbu. I když jsou různě velcí, jeden je upovídaný a druhý místo povídání raději hraje na housle či harmoniku, jsou medvěd Ernest a myška Celestina nerozlučnými kamarády. Když se tak trochu i Celestininým přičiněním rozbijí Ernestovy zamilované housle, musí se vrátit do jeho rodné země Breptánie. Protože jen tam je dokáží opravit, je to totiž země hudbě a hudebníkům zaslíbená. Když však Ernest a Celestina do Breptánie navzdory všem překážkám dorazí, čeká je hodně nemilé překvapení. Něco se zásadně změnilo a pokazilo. Jakékoliv hraní na hudební nástroje nebo i jen pouhý zpěv jsou totiž v celé zemi zákonem zakázané a na dodržování tohoto nařízení dokonce dohlíží speciální policie! Ale Ernest a Celestina se tímto nesmyslem rozhodně nemíní řídit, zejména když se potkají s hrdinnými členy hudebního odboje. Společně se pokusí tuto nespravedlnost a nesmyslnost napravit, aby se do medvědí země vrátila nejen hudba ale i radost, kterou dokáže v každém probudit.

Producent Didier Brunner, který se ujal realizace příběhů těchto dvou nepravděpodobných přátel, k jejich novému filmu prozradil: „Od začátku jsme se rozhodli, že tento film nebude pokračováním, „dvojkou“ založenou na osvědčeném vzorci, ale novým příběhem s novým přístupem. Ernestův návrat do rodné země byl zajímavým způsobem, jak prozkoumat jeho minulost. Při hledání spouštěče mě napadla myšlenka nehody a rozbití Ernestových houslí Celestinou. Celestina je vyděšená, a to jí dává naléhavý důvod vydat se do Breptánie, protože oprava „stradivárek“ musí být svěřena houslaři, který je vyrobil. A samozřejmě když se Ernest dozví, že se Celestýna vydala na tuto dlouhou a nebezpečnou cestu, dělá si starosti a vydává se ji hledat, přestože přísahal, že se do Breptánie nikdy nevrátí, a to z důvodů, které zjistíme později. Návrat do Breptánie donutí Ernesta, aby si uvědomil pravou povahu své rodiny a autoritářskou postavu svého otce…“

Režie filmu se ujali Julien Chheng a Jean-Christophe Roger, kteří spolupracovali už na televizním seriálu O myšce a medvědovi, Julien dokonce pracoval jako animátor na prvním filmu. Julien přibližuje svůj přístup: „Neustále odkazujeme na knižní předlohy Gabrielle Vincent. Akce, která byla přítomná již v prvním filmu, – je opět založena na emocích, napětí a umožňuje prozkoumat topologii hlavního města Breptánie během honiček. Pojali jsme ji hravě, jako jízdu na kolotoči, spíše než podle pravidel hollywoodských akčních filmů plných výbuchů! Jsou to slavnostní sekvence, velmi muzikální.“ A Jean-Christophejej doplňuje: „Když policisté pronásledují Mifasola, je to také fraškovitý, poetický moment, který ilustruje sílu hudby: Mifasol se otočí, přestane hrát zakázanou melodii a policisté spontánně ztuhnou, protože už nedělá nic nezákonného. Je to bláznivá, ale vtipná reakce!“

Distributorem filmu Myška a medvěd na cestách je společnost CinemArt a v kinech jej můžete vidět od 20. dubna. Začátkem května pak bude uveden v hlavní soutěži celovečerních filmů na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm v Liberci, kde jej osobně představí režisér Jean-Christophe Roger.

Zdroj foto a video: CinemArt

You may also like...