ZOO PRAHA: Gorily si užívají sluníčka v Rezervaci Dja

Pro skupinu goril v Rezervaci Dja se po zimní pauze opět otevřel venkovní výběh. Samec Kisumu a dcera slavné pražské gorily Moji Duni, u které byla v minulém týdnu potvrzena březost, se do venkovní části expozice podívali vůbec poprvé

Rezervace Dja, kterou jsme otevřeli loni v září, vstupuje do své první hlavní sezóny a gorily mohou po chladném jaru konečně ven,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Na gorily pasoucí se na čerstvé trávě je úplně jiný pohled. Podél výběhu, který má přes 2500 čtverečních metrů, je stejně tak velkorysé hlediště. Vím o návštěvnících, kteří tam pozorováním goril tráví i skoro celý den,“ dodává s tím, že tamní atmosféru Afriky dokreslují i žirafy, zebry a antilopy, které jsou na dohled.

A jak vypadaly první kroky goril ven z pavilonu? Gorily jsou konzervativní primáti, a tak není divu, že jako první se do výběhu sebevědomě vydala trojice samic Kamba, Shinda a Kijivu, které už výběh znají z loňského léta. Ani sedmiletý Ajabu se nedržel zpátky, zatímco stále kontroloval Kisuma a Duni, kteří byli o poznání zdrženlivější.

Duni je po své matce Moje velmi inteligentní a zvídavá, a tak i při vstupu do rozlehlého výběhu projevila větší míru odvahy než Kisumu. Ten si nejprve vše prohlížel ze dveří a několikrát se do vnitřní expozice vrátil, než se odhodlal úplně,“ popisuje vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. „Brzy si určitě zvykne. Snad i na žirafy, které dění ve výběhu všetečně sledují přes plot.“

Chovnou skupinu goril nížinných v Rezervaci Dja tvoří dominantní samec Kisumu a samice Duni – dcera slavné pražské gorily Moji, která byla prvním mládětem tohoto druhu narozeným v českých a slovenských zoo. Dále poté dvě nevlastní sestry: samice Shinda se svým synem Ajabuem a samice Kijivu – Moji matka a Dunina babička. Nestorkou skupiny je více než padesátiletá Kamba, která jako jediná pochází z volné přírody, neboť ji o tlupu v mládí připravili pytláci.

Zdroj foto: ZOO Praha

You may also like...