Jak rozmístit nábytek v dětském pokoji školáka

Nastupuje vaše dítě do školy? Potom v jeho pokojíčku musí proběhnout změny a čím dříve s nimi začnete, tím jednodušeji si na ně zvykne. Nenechávejte to na poslední chvíli, protože návštěva školy je výrazným zásahem do života dítěte a bude se muset vypořádat s mnoha novinkami. Úprava rozmístění nábytku v pokoji, případně přidání nových prvků, bude tou nejpříjemnější z nich. A může to být i zábava!

Jak rozmístit nábytek v dětském pokoji školáka

Dětský pokoj je místem pro hraní, růst a učení. Když přijde čas nástupu do školy, musí kromě estetické funkce zvládnout také praktickou. Jak na to?

Postel jako základní prvek pokoje

Pevná konstrukce, pohodlná matrace a příjemný materiál – tyto tři věci definují kvalitní dětské postele. U dětí ve věku 6 až 12 let jsou velmi populární patrové nebo vyvýšené postele, do kterých se mohou vyšplhat nebo vylézt po žebříku. Takové řešení zároveň poskytuje úsporu místa, jelikož pod postel se pohodlně vejde pracovní nebo relaxační koutek. Jako celek tak vytvářejí soukromé místo pro školáka i v případě, že pokoj sdílí se sourozenci.

Důležité je myslet na bezpečnost. Samozřejmostí jsou zábrany chránící dítě před pádem. Namísto žebříku můžete zvolit schůdky, které poslouží i jako úložný prostor. Postel by měla být v nejtmavší části dětského pokoje, případně k jejímu zatemnění můžete použít baldachýn. Dítě ji bude využívat i ke hraní nebo ke čtení, proto je nejdůležitějším prvkem matrace, která bude poskytovat dostatečnou oporu.

Jak rozmístit nábytek v dětském pokoji školáka

Stůl a úložný prostor pro školní pomůcky

Každodenní psaní úkolů by mělo probíhat na místě, které mají děti rady. Je důležité vytvořit dostatek prostoru pro učení i odložení všech pomůcek. Pomůže vám v tom dětský dřevěný nábytek, který je kvalitnější, estetičtější a dlouhotrvající než jeho plastové alternativy.

Stůl umístěte co nejblíže k oknu tak, aby na něj světlo dopadalo zleva, je-li dítě pravák nebo zprava, je-li levák. Pokud to není možné, myslete na kvalitní stolní lampu s co nejpřirozenějším odstínem bílého světla. Teplé žluté světlo sice vytváří příjemnou atmosféru, pro večerní učení však není vhodné.

Pokud je dětský pokoj velmi malý, můžete pouvažovat nad umístěním pracovního koutku pro dítě v jiné místnosti. V každém případě by měl být pracovní stůl ergonomický, ideálně výškově nastavitelný a doplněný o dostatek úložného prostoru. Při odkládání sešitů, učebnic a různých školních pomůcek využijte štítky, barevné košíky, pořadače a podobně. Takto zlepšíte schopnost dítěte zorganizovat si své věci, udržovat pořádek a zároveň nezapomínat na to, kde jednotlivé pomůcky jsou.

Jak rozmístit nábytek v dětském pokoji školáka

Zachovejte místo ke hraní

Na prvním stupni základní školy by měla hra stále tvořit přibližně čtvrtinu bdělého času dítěte. Můžete vybírat aktivity, které budou rozvíjet dovednosti potřebné ve škole a zároveň se dají dělat u stolu – například vybarvovací trička, podporující kreslení, trpělivost a kreativitu.

V pokoji školáka by však mělo být i místo vyčleněno například barevným kobercem, na kterém může stavět stavebnice, hrát si s panenkami nebo auty. V ideálním případě je v pokoji umístěn také prvek podporující pohyb dítěte, jako jsou žebříky, houpačky nebo lana na zdi.

Knihovna do každého pokoje

Už od útlého věku děti shromažďují knihy a podporovat je ve čtení je rozhodně správný krok. Můžete to udělat také díky jednoduché knihovně. Budou tak mít své místo, čtenářský koutek, ve kterém rozvinou fantazii mnohem víc, než při sledování pohádek v televizi nebo při hraní počítačových her. Opět je vhodné vsadit na kvalitní dřevo, které můžete natřít barvou a ekologickým lakem nebo nechat v hřejivém přírodním dekoru.

Zdroj foto: Aminabytek.cz, Pixabay.com

You may also like...