Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Zoo Praha slavnostně představila návštěvníkům kapybary. Mimořádně populární jihoameričtí hlodavci se do pražské zoo vrátili po deseti letech a obydleli výběh spolu s mravenečníky.

Dvojici zvířat uvítala kapela Sto zvířat, herečka Bára Štěpánová a ilustrátor Štěpán Mareš, jímž navržená kolekce kapybařích triček současně vstoupila do prodeje. Jména pro pražské kapybary budou moci lidé navrhovat na sociálních sítích portálu Blesk.cz od zítřka. Z návrhů vyberou chovatelé pětici jmen, přičemž o úplném vítězi rozhodne následná anketa.

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

„Kapybary jsou nesmírně populární na sociálních sítích. Videa zobrazující je v různých všedních i nevšedních, často komických situacích zahltily Instagram a TikTok a veřejnost se na ně neustále dotazovala. Rozhodli jsme se proto této bezprecedentní poptávce vyhovět a k jejich chovu se vrátit,“ říká náměstkyně Zoo Praha pro kontakt s veřejností Markéta Hoidekrová.

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Její slova se potvrdila na dnešní akci, na kterou dorazily stovky lidí. Členové skupiny Sto zvířat, zpěvačka Jana Jelínková a trumpetista Míra Barabáš, se zhostili role patronů kapybar a přinesli jim dárek v podobě kytice z mrkví.

„Já jsem taky taková kapybára, a tak jsou mi tato zvířata nesmírně sympatická,“ uvedla před návštěvníky herečka Bára Štěpánová dorazivší spolu s kapelou. „Máme radost, že zde můžeme být u obnovení jejich chovu a držíme naší fantastické pražské zoo palce, abychom se tu brzy znovu sešli na křtinách malých kapybarátek.“

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Vidině mláďat dodal naději i kurátor savců Pavel Brandl:

Chovný pár je mladý. Sestává z půl druhého roku starého samce z Německa a zhruba roční samice z Dánska.“ Před obecenstvem hovořil i o zajímavostech a zoologickém zařazení kapybar: „Kapybara znamená v indiánských jazycích ‚trávožrout‘, jejich latinský název lze přeložit jako ‚vodní prase‘, ale pravda je taková, že je to největší hlodavec světa a příbuzensky má nejblíže k mokům, morčatům a činčilám.“

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Na místě nemohl chybět ani ilustrátor Štěpán Mareš. Ten je totiž kromě pravidelných komiksů Zoostripů, které nově vycházejí na Facebooku Zoo Praha každý čtvrtek, autorem i výtvarného provedení kapybaří kolekce triček.

„Třicet let jsem v Zeleném Raoulovi kreslil politiky, teď kreslím zvířata. Jistá podobnost by se tam našla, ale tady v zoo je to mnohem příjemnější,“ prohlásil před publikem.

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Tričko s nápisem „Populární kapybary vymetají drahé bary“ vstoupilo do prodeje a už pár minut poté vstoupily i kapybary do výběhu. Před návštěvníky se zvířata neskrývala a ochotně se procházela před desítkami objektivů a mobilních telefonů.

Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Tričko z nové kolekce můžete objednat i na e-shopu Zoo Praha na adrese:

https://eshop.zoopraha.cz/moda/tricka/despela/triko-kapybary.html 

Současně lze ode dneška kapybary adoptovat či sponzorovat, což může být skvělý vánoční dárek. Vše lze pohodlně zařídit online na webové stránce:

https://www.zoopraha.cz/adopce-formular#zv-640 

V nabídce je i oblíbená možnost tzv. mikrosponzoringu, tedy koupě Stravenky pro zvířata. Ta představuje denní krmnou dávku pro dané zvíře. Kapybary si u nás dopoledne pochutnávají na lučním seně, vojtěškových granulích, listové zelenině a okusu. Odpoledne pak dostávají kadeřávek a granule.

Stravenku lze zakoupit zde: https://stravenky.zoopraha.cz/product/kapybara-stravenky-pro-zvirata 

Zdroj foto: ZOO Praha

You may also like...