Čokoláda, která spojuje – brněnská čokoládovna Ajala vytvořila novou mléčnou čokoládu Zkruhu s příchutí dobrého skutku

Mlsání a dobrý pocit k tomu, to je ta nejlepší kombinace, ne? Ajala se proto spojila s nadačním fondem Zkruhu a vytvořila novou bean-to-bar čokoládu, která spojuje lahodnou chuť s dobrou věcí – 30 % ceny z každé tabulky putuje na pomoc rodinám se zdravotně postiženými dětmi, které na své životní cestě čelí náročným výzvám.

Čokoláda, která spojuje - brněnská čokoládovna Ajala

Nová krémová mléčná čokoláda Zkruhu není jen požitkem pro chuťové pohárky. Hlavním poselstvím je podpora konkrétních rodin s handicapovanými dětmi. Nadační fond Zkruhu vznikl z iniciativy tatéra a výtvarného umělce Ondry Konupčíka, známého jako Ondrash. Sdružuje tatéry a jiné umělce a skrze nejrůznější kreativní projekty získává prostředky na dobročinné účely, především pak na rehabilitační pomůcky a pobyty. „Když nás Ondřej oslovil s tím, že by nás rád zapojil do projektu pomoci konkrétním rodinám, udělalo mi to velkou radost. Ondřejovu práci dlouhodobě sleduji a mám k ní velký obdiv a respekt. Díky jeho myšlence a velké práci celého týmu nadace Zkruhu se dostává pomoc přímo dětem a rodinám, které pomoc reálně potřebují,“ vysvětluje motivaci pro zapojení Ajaly Filip Teplý a pokračuje dál: „Dlouhodobě je pro nás pomoc dětem prioritou, a tak navázání této spolupráce byl nobrainer. Věřím, že společně můžeme dělat naši společnost lepší právě skrze mladou generaci a je mi ctí, že můžeme být součástí takových projektů, jako je Zkruhu,“ říká zakladatel brněnské čokoládovny Filip Teplý. 

Čokoláda, která spojuje - brněnská čokoládovna Ajala

Základem čokolády Zkruhu jsou kakaové boby z deštného lesa Semuliki v Ugandě, jednoho z nejstarších a nejméně narušených ekosystémů Afriky. Čokoládovna Ajala je vykupuje od společnosti sociálního podniku Lattitude, který sdružuje drobné farmáře a zajišťuje jim školení a pojištění. Každá tabulka čokolády Zkruhu tak pomáhá ke zlepšení životních podmínek nejen rodinám s handicapovanými dětmi u nás, ale i rodinám farmářů v pěstitelské zemi. Tyto kakaové boby poté mele s panelou a sušeným plnotučným mlékem a výsledkem je mléčná čokoláda s fantasticky krémovou konzistencí a smetanovou chutí. Podobu obalu čokolády navrhl ilustrátor Jan Vajda, také známý pod pseudonymem antimultivitamin. 

zakladatel brněnské čokoládovny Filip Teplý

Čokoláda Zkruhu, 45 g, na ajala.cz za 135 Kč. Složení: bio kakaové boby, bio sušená třtinová šťáva, bio kakaové máslo, bio sušené plnotučné mléko 18 %. Obsah kakaového podílu: 57 %.

zakladatel brněnské čokoládovny Filip Teplý

Vedle čokolády je možné Nadaci Zkruhu podpořit i zakoupením pohádkové knížky společně s čokoládou. Ve Zkruhádce se čtenáři vydají na dobrodružnou výpravu s Artym, který učí děti i dospělé, jak je důležité umět nabídnout pomoc a nikdy neztratit touhu po pestrém životě. Postavu Artyho vytvořil sám Ondra Konupčík, pohádkový příběh napsala Blanka Fišerová a o krásné ilustrace se postarala Tereza Konupčíková.

Čokoládu i s knížkou koupíte na ajala.cz za 918 Kč.

Čokoláda, která spojuje - brněnská čokoládovna Ajala

Čokoláda Zkruhu je dalším příkladem toho, jak můžou vypadat aktivity odpovědné firmy, i když nemá miliardové obraty. Každý rok Ajala vyrábí limitky čokolád na podporu Dětského domova Dagmar, nákupem čokolády Pro ni je možné zase přispět na podporu a rozvoj Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno. A všechny využité ingredience jsou vždy z etických a ekologických zdrojů. Ajala zkrátka dbá na to, aby její dopady na svět byly pozitivní a na každém kroku přemýšlí, jak by její podnikání mohlo pomáhat.

O Ajala Chocolate:

Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.

Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce skoro dvě desítky různých čokolád, horkou čokoládu a lískooříškový krém. Naprostá většina je v BIO kvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.

V létě 2016 získala významné ocenění kvality – klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže European bean tobar competition. V létě 2018 k tomuto vítězství ještě přidala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile ve stejné soutěži. Rok 2022 byl co do soutěží zatím nejúspěšnější – Z European chocolate awards si Ajala odvezla tři bronzové medaile a k tomu přidala stříbrnou z Great taste, světové soutěže, které se přezdívá jídelní Oscaři.

Více na www.ajala.cz

Zdroj foto: Ajala, Zkruhu

You may also like...