Štěňata psů pralesních dovádí před zraky návštěvníků

V Zoo Praha se narodila štěňata psů pralesních. Návštěvníci mohou dvojici mláďat nově pozorovat ve venkovním výběhu. Tyto jihoamerické šelmy se zde podařilo rozmnožit po pěti letech. Jde o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Nová chovná samice přišla na základě doporučení koordinátora Evropského chovného programu (EEP) loni v listopadu z Francie a už teď se těšíme z prvních štěňat, což považujeme za velký úspěch,“ říká kurátor savců Pavel Brandl i s ohledem na genetickou hodnotu jedinců. Otec samce – dědeček letošních mláďat – přišel totiž do Zoo Praha až z Japonska, zatímco matka samice pochází z Francouzské Guyany.

Dvojice štěňat se narodila 8. dubna a až doposud byla jejich expozice v areálu malých amerických šelem zakrytá v klidovém režimu. Při odchovu mláďat jsou totiž psi pralesní velmi citliví na jakékoliv vyrušení. I proto jsou dnes v zoologických zahradách chováni vzácně.

V těchto dnech už lidé mohou štěňata spatřit hlavně ve venkovním výběhu. Jejich pohlaví zatím neznáme, neboť důkladná veterinární prohlídka je teprve čeká. Začínají se ale krásně vybarvovat a získávají světlejší barvu dospělců,“ vysvětluje vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková. Podle ní jim nechybí apetit a v těchto dnech už z mateřského mléka úplně přecházejí na masitou stravu. „Nejlépe návštěvníci udělají, když se na ně půjdou podívat hned ráno po otevření zoo,“ radí Zběhlíková. „Za silného poledního slunce odpočívají v jedné z chladných nor, což jim ostatně nikdo nemůže mít za zlé.“

Pes pralesní je středně velká psovitá šelma obývající území Střední a Jižní Ameriky od Panamy až po Paraguay. Jejich smečka dovede navzdory své velikosti skolit i tapíra, ačkoliv většinu jídelníčku tvoří pásovci či aguti. Psy pralesní dnes ohrožuje především rozšiřování zemědělské půdy, méně kořisti v důsledku nelegálního lovu a rovněž zvýšené riziko nákazy smrtelnými chorobami od domácích psů. Z těchto důvodů je druh řazen na Červeném seznamu IUCN do kategorie téměř ohrožený.

Zdroj foto: ZOO Praha

You may also like...