Kdo si hraje nezlobí! Vyberte pro své dítě edukativní hračky, které jej budou rozvíjet

Každé dítě má z nové hračky neuvěřitelnou radost. Když už ale chcete dítě potěšit novou věcí, vsaďte na takovou hračku, která jej bude zároveň rozvíjet a vzdělávat. Správně zvolená interaktivní hračka dítě zabaví na dlouho, ale také jej motivuje k uvažování, rozhodování a samostatnosti. Nabídka je široká, ale klíčovou roli hraje především věk dítěte a jeho motorické dovednosti.

Volte podle věku dítěte

U dětí probíhá vývoj velmi rychle a je potřeba tomu přizpůsobit i výběr edukativní hračky. To, co se hodí pro miminka do jednoho roku, rozhodně neuspokojí daleko samostatnější batolata. Pro ty nejmenší jsou nejdůležitějšími smysly sluch, hmat a zrak. Ideální pro ně tedy budou hračky měkké, šustivé, zvonící či třpytivé. Starší děti do tří let rozvíjí smysly, motoriku i paměť. Hodí se tedy vybírat hračky, které je učí tvary, barvy, zvuky zvířat nebo čísla a písmena. Pro předškoláky je již možné zařadit i hračky, které odkazují na reálný život, nebo řešení snadných logických úloh, které je připraví na školní docházku.

Nad výběrem přemýšlejte

Ne každá hračka, která vás na první pohled zaujme, je tou nejlepší volbou. Především je nutné myslet na to, aby byly interaktivní hračky dostatečně variabilní a nabízely více možností využití. Děti mají rády změnu a hračka, která „umí“ jen jednu věc, se velmi brzy omrzí. Je tedy dobré dopředu myslet na variabilitu.

Materiál a výroba

V dnešní době je také užitečné pamatovat na kvalitu při výrobě. Trh často zaplavují levné výrobky z Číny, které nejen že nic nevydrží, ale mohou být i potenciálně nebezpečné. Naprosto zásadní je, aby se hračka dobře držela a byla vyrobena z certifikovaných a kvalitních materiálů. Ujistěte se, že je hračka zdravotně nezávadná a že také neobsahuje díly nebo části, které by dítě mohlo snadno spolknout nebo vdechnout. Stává se to častěji, než si myslíte.

Zdroj obrázku: Nina Buday / Shutterstock.com

You may also like...