Vybíráme fusak: Na co je důležité pamatovat?

Čekáte přírůstek do rodiny? Pak vás čeká nejen spousta zařizování, ale také nakupování. Výbava pro miminko je opravdu rozsáhlá a nabídka je tak široká, že je často velmi těžké vybrat to nejlepší. Zejména pokud čekáte zimní miminko, budete bezpodmínečně potřebovat kvalitní fusak. Malé děti totiž nemají plně vyvinutý termoregulační systém a mohou velmi snadno prochladnout. Jak jej vybrat?

Velikost

Hlavní kritérium bude určitě představovat velikost. Tu je třeba přizpůsobit velikosti i věku dítěte. Fusak totiž funguje podobně jako spacák – miminko jej musí vyhřát vlastním tělem – je tedy dobré, aby mu sedělo spíše těsněji na tělo než naopak. Není nutné fusak každý rok měnit – stačí zvolit rostoucí model s odepínacími částmi.

Typ zapínání

Dnes už je zcela běžné, že se k zapínání využívá pojízdný nebo suchý zip. Je lepší volit modely, které mají zipů více – snadněji tak budete regulovat teplotu. U suchého zipu je výhodou, že se dítě dá do fusaku velmi rychle zabalit, ale pokud se hodně hýbe, může se samo rozepnout, aniž byste si toho všimli.

Materiál 

Fusaky mají většinou tři vrstvy: svrchní funkční, izolační a vnitřní. Ta svrchní by měla být opatřena vhodnou membránou proti dešti a větru. Oblíbená je například kočárkovina, což je pevná látka, která se mimo jiné používá i na výrobu kočárků. Samotná izolace zamezuje úniku tepla. Měla by být dostatečně měkká, ale také prodyšná. Třetí vrstva přichází do přímého styku s miminkem, takže je důležité, aby byla velmi příjemná na dotek a nedráždila jemnou dětskou pokožku. Vhodný je třeba bambus, plyš nebo fleece.

Záleží i na designu

Některé maminky si potrpí na značky a design. Často můžete koupit přímo fusak, který ladí s kočárkem, ale ne vždy dosahuje takových kvalit, jaké bychom očekávali. Vždy je na prvním místě pohodlí dítěte a jeho dostatečná ochrana.

Zdroj obrázku: Alexander Grumeth / Shutterstock.com

You may also like...