Tip na akci: Na Den dětí do Tržnice

Na Den dětí do Tržnice! V Hale 13 se uskuteční festival s pestrou nabídkou hravého i edukativního programu.

Zažijte Den dětí, co rozšíří obzory vám i vašim dětem. Přijďte oslavit svátek všech dětí do Pražské tržnice, kde pro vás bude připravený rozmanitý program zahrnující architekturu, ilustraci a komiks, tvůrčí aktivity, kutilskou dílnu, workshop cirkusových disciplín, divadlo nebo koncerty. Každý si přijde na své. Hlavním cílem pořadatelů je připravit dětem hodnotné zážitky, skrze které se zároveň něco nového dozvědí. Aktivitami nabitý den zakončí koncertem Ventolin.

Hlavní část programu se odehraje v prostorné Hale 13, kde budou připraveny nejrůznější aktivity pro děti ve věku od 5 do 15 let. Program dne je volný, je tedy možné přijít na celý den, nebo na chvíli, vyzkoušet jednu aktivitu, nebo všechny. Vstup na pilotní ročník Dne dětí v Tržnici je zdarma.

Děti se mohou těšit na velký výběr možností z bohatého programu. Akrobati z Jatek 78 provedou děti workshopem cirkusových disciplín a zájemci o výtvarné dílny si budou moci vybrat z několika různých aktivit. Ilustrátorka Alice Slavíček například povede workshop, kde si děti budou navrhovat vlastního superhrdinu a vyzkouší si tvorbu komiksového příběhu.

Speciální výtvarnou instalaci spojenou s workshopem, kde kromě kreslení hraje roli i světlo, povedou ilustrátoři z kolektivu DRAWetc. S Olgou Yakubovskayou, ilustrátorkou z nezávislého nakladatelství POP-PAP, si děti budou moci vyrobit vlastní hravou pohlednici nebo papírové přáníčko.

Oblíbené nakladatelství Meander si pro dětský den v Tržnici připravilo workshop, na kterém si děti od 4 let budou moci vyrobit domeček pro oblíbené myší hrdiny Sama a Julii z knižní série Dům Myšek. S doprovodnými aktivitami se zapojí i “kreativní epicentrum” Vzletná, u jejichž stánku si děti mohou vyzkoušet stop motion animaci nebo vyrobit masku z amazonské džungle a rovnou se v ní i vyfotit v pralesním fotokoutku.

Nejmenší děti bude jistě bavit stanoviště Smyslík Sensory play s autorskými senzorickými boxy inspirovanými Montessori pedagogikou a navrženými tak, aby přirozeně podněcovaly dětskou zvídavost a zájem o fungování světa kolem nás.

Pro malé kutily bude v Hale 13 k dispozici kutilská dílna Kutil Junior, kde si děti pod vedením zkušených lektorů mohou vyzkoušet práci s různým nářadím a materiály, odměnou jim bude nejen radost z práce, ale i vlastnoručně vyrobená dřevěná kostka na hraní. Nadšenci do pokusů všeho druhu pak určitě ocení pokusnou laboratoř od laborky.cz. Téma udržitelnosti a kompostování představí dětem zábavnou formou nezisková organizace Kokoza, která popularizuje pěstování zeleně ve městech a zasazuje se o edukaci ohledně bioodpadu. V Hale 13 budou dále k vyzkoušení také houpačky a balanční pomůcky od Utukutu.

Chybět nebudou ani deskové hry od předního distributora Asmodee – Blackfire, kteří na českém trhu dominují s oblíbenými hrami jako je Dobble, Dixit nebo Výbušná koťátka. V Hale13 budou prezentovat novou deskovou hru Medvěd WRR.

Další program bude pro návštěvníky rozprostřen po areálu Tržnice u jednotlivých nájemců. Ve škole vaření Chefparade se děti naučí například ozdobit cupcake. Keramická dílna H13 Pottery poskytne zázemí pro výrobu keramiky, děti si budou moci z hlíny vymodelovat vlastní výrobek, případně si i vyzkoušet točení na hrnčířském kruhu. Přímo naproti keramické dílně sídlí pobočka Papelote na druhou, kde si děti v rámci workshopu budou vyrábět vlastní sešit z odpadového materiálu a vdechnout tak starému papíru nový život.

Vzdělávání o městě a architektuře

V rámci příprav Dne dětí programový tým Tržnice sestavil také vlastní komponovanou přednášku o městě, architektuře a vizuálním smogu pro žáky 6. a 7. tříd ZŠ, kterou po domluvě mohou žáci navštívit v malém sále Jatek 78.

Dalším bodem programu Dne dětí bude interaktivní hravá instalace, kde si děti i dospělí mohou navrhnout vlastní městskou ulici, přičemž hra vybízí k zamyšlení nad tématem vizuálního smogu. Autory konceptu jsou experti na toto téma z magistrátu hlavního města.

Jako každou středu, i na Den dětí se odehraje loutkové divadelní představení ve Food Truck Pointu, který se nachází v uličce hned vedle zeleninového trhu v Hale 22. Na programu je pro ten den představení Golem od studia Damúza. Den dětí se samozřejmě neobejde ani bez oblíbených pochutin nejen pro děti.

V neorenesanční jateční burze, hned na hlavním korzu areálu, trvá také do konce června výstava vítězných návrhů architektonické soutěže na podobu veřejných prostranství areálu Pražské tržnice, v rámci níž je vystaven také model Tržnice z LEGA. Návštěvníci do modelu mohou navrhovat vlastní prvky do veřejného prostoru, fantazii se meze nekladou.

Nabitý den pak zakončí koncertem v Hale 13 Ventolin od 19:00, před nímž zahraje Djka Anabelle. Celá akce je pro návštěvníky zdarma, některá stanoviště však budou mít své aktivity zpoplatněny drobnou částkou. Kompletní program zájemci najdou na stránkách Pražské tržnice.

Den dětí v Tržnici

Hala 13, od 11:00 do 21:00

Událost na FB: https://fb.me/e/2rL8h5nKx

Zdroj foto: Pražská tržnice

You may also like...