Zoo Praha: Vyberte jméno malému luskounovi!

Mládě luskouna krátkoocasého v Zoo Praha přibírá na váze každým dnem, matka Run Hou Tang o něj vzorně pečuje a šestitýdenní samička tak překonala počáteční kritické období. Prvnímu mláděti luskouna v Evropě zdánlivě nic nechybí – až na vhodné jméno! Vybírat ho můžou lidé už nyní na Portálu Pražana, a to bez ohledu na trvalé bydliště. Volit může veřejnost z několika variant, které navrhli zástupci Zoo Praha a Magistrátu hl. m. Prahy, do středy 22. března. V sobotu 25. března poté proběhnou křtiny mláděte při příležitosti slavnostního zahájení 92. sezóny pražské zoo.

„Narození a dosavadní průběh odchovu mláděte je velký úspěch daný nejen tím, že samice Run Hou Tang je již zkušená matka, ale také velkým nasazením našich chovatelů. Současně však musím opět připomenout, že vyhráno ještě není. Další rizikové období nastane, jakmile luskouní samička začne ochutnávat ‚pevnou‘ potravu, a druhé, až na ni bude přecházet,“říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Chovatelé se původně několik dní po narození mláděte uchýlili k jeho dokrmování. Potvrdilo se totiž, že samice Run Hou Tang neměla dostatek mateřského mléka. Malá samička náhradní stravu ihned ochotně přijímala a dnes už má několikanásobek své poporodní váhy. Dokrmování teď už není třeba.

„Loni, když jsme takto vybírali přezdívky pro párek dovezených luskounů, jistě nikdo nečekal, že už za rok budeme vybírat jméno jejich mláděti. Prvnímu takto narozenému v Evropě. O to důležitější je narození mláděte v kontextu jejich ochrany – aktuálně jde o nejpašovanější savce světa, bohužel do velké míry vinou tzv. tradiční čínské medicíny. Mládě je známkou špičkové péče, které se zvířatům v Zoo Praha dostává, i skvělé spolupráce s Taipei Zoo. Jsem zvědavá, jaké jméno veřejnost nakonec zvolí,“ dodává náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Vybírat jméno pro malého luskouna můžou lidé po přihlášení na adrese: https://www.portalprazana.cz/sluzby/formulare/LUSKOUN

Navrhovaná jména jsou:

Šiška – přezdívka luskouního mláděte, kterou pro jeho podobu se smrkovou šiškou začal používat ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek,

Kju-ka – „šiška“ v tzv. tchajwanštině (v subdialektu dialektu hokkien); jméno vybral chovatel luskounů David Vala,

Songguo – „šiška“ v mandarínské čínštině, výraz navíc připomíná jméno otce mláděte (Guo Bao); jméno vybral kurátor savců Pavel Brandl,

Šupinka – návrh náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jany Komrskové, který odkazuje na jejich kůži složenou z tvrdých šupin, kvůli kterým jsou luskouni terčem pytláků a jsou ohroženým druhem,Cone – „šiška“ v angličtině, samičce by se tak mohlo přezdívat Connie; návrh náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba.

Zdroj foto: Zoo Praha

You may also like...