Baby Shark, ASMR videa a beluga: trendy ve sledování videí u dětí

Nová studie Kaspersky Safe Kids zjistila, na co se děti v období od května 2022 do dubna 2023 dívaly nejčastěji. Nejoblíbenějšími kreslenými filmy sledovanými online se staly Tales of Ladybug & Cat Noir (Kouzelná Beruška a Černý kocour) a MSA (My Story Animated). Na YouTube vyhledávaly děti nejčastěji písničku „Baby Shark“, zatímco nejtrendovějšími gamingovými blogy byly AphmauDream a Technoblade.

Dnešní děti dostávají digitální zařízení do rukou již od útlého věku a začínají se brzy pohybovat v kyberprostoru. Tam mohou objevovat svět, navazovat přátelství, hrát hry a učit se. Společnost Kaspersky zkoumala online dotazy dětí, aby zjistila, co je v uplynulém roce nejvíce bavilo a zajímalo. Nová analýza vychází z anonymizovaných dat – vyhledávacích dotazů, nejoblíbenějších aplikací pro Android a požadovaných kategorií webových stránek –, která dobrovolně poskytli uživatelé služby Kaspersky Safe Kids.

V období od května 2022 do dubna 2023 patřily mezi nejoblíbenější aplikace pro Android YouTube (33 %), TikTok (18 %) a WhatsApp (18 %). Čtvrté místo zaujal Roblox (7 %). V systému Windows byly nejrozšířenějšími aplikacemi Google Chrome (46 %), Microsoft Edge (13 %) a oblíbená komunikační aplikace dětí Discord (10 %).

Co se týče YouTube, děti nejčastěji vyhledávaly kanály a blogery, kteří natáčejí zábavný obsah, výzvy nebo lifestylová videa (19 %). Dalším nejoblíbenějším tématem byly kreslené filmy, televizní show a anime (17 %). Na třetím místě se umístili hudební interpreti (15,7 %). Na herní blogery připadalo 15,5 % vyhledávání a na herní obsah 10 %.

Mezi blogery a kanály byli nejpopulárnější MrBeast a SSSniperWolf.

V kategorii kreslených filmů (46 %) děti nejčastěji hledaly Miraculous:

Tales of Ladybug & Cat Noir season 5 (Kouzelná Beruška a Černý kocour, 5. řada) MSA (dříve My Story Animated). V počtu dotazů na anime (16 %) se do čela dostaly seriály Chainsaw ManDemon Slayer (Zabiják démonů) a One Piece. A nejoblíbenějšími filmy mezi dětmi byly Super Mario Bros. Movie (Super Mario Bros. ve filmu), Black Panther:

Wakanda Forever (Black Panther: Wakanda nechť žije) a Rock Dog 3:

Battle the Beat (Pes Ro(c)ku).

Nejžádanější písničkou dětí byla „Baby Shark“. Z hlediska hudebních preferencí bodovaly korejské popové skupiny BLACKPINK a BTS, rapový žánr a portorický umělec Bad Bunny.

Z herních blogerů vedli ve sledovaném období podle počtu dotazů AphmauDream a Technoblade. Mezi nejoblíbenější hry dětí kromě Robloxu a Minecraftu patřily Brawl Stars, Fortnite, Genshin Impact a Stumble Guys.

K dalším populárním trendům se řadí dotazy týkající se hry Gacha Life. Patří sem videa ze hry, TikTok, minifilmy a další.

Pokud jde o memy, za poslední rok byly mezi dětmi nejoblíbenější „beluga“, „skibidi bop“, „gigachad“ a „countryhumans“. Velmi sledovaná byla také ASMR videa, která se snaží vyvolávat různé zvláštní pocity (autonomní senzorické meridiánové reakce), přičemž nejvyhledávanějšími zvuky byly „Asmr eating“ a „asmr makeup“.

„Uplynulý rok přinesl mnoho akcí, které oslovily dětské publikum. Kromě evergreenových témat, která jsou u dětí stále oblíbená, se objevilo velké množství ‚sezónních‘ příběhů souvisejících s premiérami animovaných filmů. Všechny tyto trendy jsou přitom pro děti stejně důležité a zajímavé, což znamená, že se do nich mohou zapojit i rodiče, aby zjistili, co právě ‚letí‘, a mohli si tak vybudovat se svými dětmi důvěrnější vztah. V tom jim může být výborným pomocníkem spolehlivé řešení rodičovského dozoru, které kromě zajištění bezpečnost dětí na síti dokáže také ukázat, co je zajímá,“ komentuje Anna Larkina, odbornice na analýzu webového obsahu ve společnosti Kaspersky.

Aby byly zážitky dětí na internetu příjemné, společnost Kaspersky doporučuje rodičům:

– Zapojte se do online aktivit svých dětí již od útlého věku, aby se to stalo samozřejmou zvyklostí, a pak je můžete učit bezpečnému chování na internetu.

– Popřemýšlejte o stažení aplikací pro rodičovskou kontrolu. Prodiskutujte to s dítětem a vysvětlete mu, jak takové aplikace fungují a proč by je mělo mít, aby bylo na internetu v bezpečí.

– Zpříjemněte a zpestřete si konverzaci o kybernetické bezpečnosti tím, že s dítětem proberete toto téma prostřednictvím her a zábavných forem.

– Věnujte více času povídání s dětmi o bezpečnostních opatřeních na internetu. Zamyslete se nad vlastními návyky. Používáte chytrý telefon při jídle nebo rozhovoru? Napodobují děti některé vzorce vašeho chování? Reagují jinak, když telefon odložíte?

Požádejte dítě, aby samo nepotvrzovalo žádné nastavení ochrany soukromí a místo toho požádalo o pomoc vás. Dospělí by si měli všechna ujednání o ochraně osobních údajů vždy pozorně přečíst.

O společnosti Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečností a digitální soukromí, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují v inovativní bezpečnostní řešení a služby na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vlád a spotřebitelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení společnosti zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů, specializovaná bezpečnostní řešení a služby a také řešení Cyber Immune pro boj se sofistikovanými a neustále se vyvíjejícími digitálními hrozbami. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a víc než 220 000 firemním klientům pomáháme chránit vše, co je pro ně v digitální oblasti nejdůležitější. Další informace naleznete na adrese www.kaspersky.cz.

Zdroj foto: Kaspersky.cz

You may also like...