Hrdinové animovaného filmu – Tonda, Slávka a kouzelné světlo, se představují v první upoutávce

Animovaný loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra a výtvarníka Filipa Pošivače vypráví o přátelství a fantazii a nyní se představuje v první upoutávce, která nás seznámí s jeho hlavní hrdiny. S jedenáctiletým Tondou, který má zvláštní schopnost, protože od narození svítí, a s jeho novou kamarádkou, tajemnou dívkou Slávkou, která má zase zázračnou baterku. A právě světlo i tma jsou dalšími důležitými součástmi jejich dobrodružného příběhu plného fantazie a kouzel.

„Film o Tondovi a Slávce je vlastně obyčejný příběh, jaký může potkat každého z nás. Je to „pouze“ zpodobnění pohádkové krásy ukrývající se ve všech dobrých skutcích, které vykonáme pro druhé. Tonda ve filmu udělá velké rozhodnutí, pro které jsem na něj pyšný. Navíc v prostředí nádherných ručně vyrobených dekorací, v magickém světle lamp a pod zrakem dokonalé kamery nás zavede do světa plného fantazie a kouzel. Ale nezapomínejme, že každý z nás v sobě nosí alespoň malé světýlko, které může zahořet, kdykoliv projevíme empatii, toleranci či pomůžeme někomu druhému. Kdokoliv z nás se může stát hrdinou velkého příběhu. Jsem vděčný, že se mi dostalo příležitosti tento druh kouzla, kterého jsme jako lidé schopni, aniž bychom si to vždy uvědomovali, ilustrovat filmem,“ říká režisér filmu Filip Pošivač. který má animovaným filmem bohaté zkušenosti.

Je hlavním výtvarníkem oblíbeného animovaného seriálu Mlsné medvědí příběhy nominovaného na Českého lva, jako režisér a výtvarník se spolu s Barborou Valeckou podílel na loutkových filmech Až po uši v mechu a Přes palubu a sám režíroval seriál Živě z mechu. Věnuje se také knižní ilustraci, za kterou získal řadu významných ocenění. Mezi jeho nejlepší knihy patří Kuba Tuba Tatubahn, za kterou získal cenu Zlatá Stuha a byl zapsán na mezinárodní čestnou listinu IBBY – International Board on Book for Young People. Tím se dostal na seznam nejlepších světových ilustrátorů a autorů knih pro děti stejně tak jako například Jiří Trnka nebo Petr Sís. Malí čtenáři znají jeho typické ilustrace i z řady dalších knih, například Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L., Od žežulky k Mikuláši nebo Paví očko, dobrý den.

Světovou premiéru měl film Tonda, Slávka a kouzelné světlo již na Zlínském filmovém festivalu a okouzlil také i mezinárodní publikum, režisér Filip Pošivač si na největším mezinárodním festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy osobně převzal Cenu poroty v kategorii „Contrechamp“.

Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vznikl ve slovensko-česko-maďarské koprodukci. Produkují jej filmové společnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducenty jsou Česká televize, Rozhlas a televize Slovenska, Kouzelná animace a Filmfabriq. Film finančně podpořili Audiovizuální fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, Creative Europe MEDIA, Maďarský národní filmový institut a Zlínský kraj. Do českých kin film uvede CinemArt 2. listopadu 2023.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Pemiéra: 2. 11. 2023

Režie: Filip Pošivač

Scénář: Jana Šrámková

Kamera: Denisa Buranová

Hudba: Ádám Balázs

Hrají (hlasy): Michael Polák, Antonie Barešová, Ivana Uhlířová, Matěj Hádek, Jana Plodková, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Sabina Remundová, Eva Holubová, Linda Křišťálová, Kryštof Hádek, Vasil Fridrich, Jaroslava Obermaierová, Filip Pošivač, Martina Hudečková, Jana Zenáhlíková, Martin Blauber, Jiří Gráf

Zdroj foto a video: Cinemart

You may also like...