McDonald’s Cup vstupuje do druhého čtvrtstoletí s novými pravidly i patrony

Největší fotbalový turnaj pro žáky prvních stupňů základních škol u nás je zpět. Do své 26. sezony vstupuje s jednou velkou novinkou – nově každý tým kategorie A postaví do svých řad alespoň jednu nadějnou fotbalistku. A pozor!

Registrace je možná už 1.10. 2024.

McDonald’s Cup vstupuje do druhého čtvrtstoletí s novými pravidly i patrony. Své brány otevře už 1. října.

I letos se malí i velcí fotbalisté a fotbalistky budou moci těšit na jedinečné sportovní zážitky, neopakovatelnou atmosféru a ducha fair play. McDonald’s Cup zahájí už svou 26. sezonu, ve které dá opět na zelených trávnících zazářit žákům prvních stupňů základních škol. Loni své čtvrtstoletí oslavil opravdu velkolepě rekordní účastí 38,000 dětí – za celou dobu své existence pak turnaj rozpohyboval už neuvěřitelných 1,6 miliónu žáků ze 65 000 škol z celé České republiky.

„McDonald´s Cup dává příležitost všem dětem, bez ohledu na jejich pohlaví, sociální skupinu či sportovní zkušenosti. Vytváří prostředí, kde se mohou do projektu zapojit všechny základní školy a aktivně spojuje děti, rodiče a školu,“ říká Lucia Poláčeková, předsedkyně Organizačního výboru turnaje a managerka komunikace pro McDonald’s ČR/SR: „Dává stejnou příležitost zahrát si a zažít radost z fotbalu každému dítěti, čímž přispívá k rovnosti příležitostí.“

Hřiště ovládne Girl‘s Power

Turnaj se v novém čtvrtstoletí trochu promění. Letos vstupuje do hry nové pravidlo – součástí každého týmu kategorie A bude minimálně jedna dívka. Jednou z hodnot McDonald’s Cupu je totiž i podpora a budování rovných příležitostí, protože každý má mít stejnou šanci zažít neopakovatelnou atmosféru turnaje.

„Zapojení dívek vnímáme jako krok správným směrem. I ony mohou a umí kopat do míče a zaslouží si mít možnost hrát za svoji školu. Navíc v této kategorii A 1. – 3. tříd často rozdíly mezi kluky a dívkami nejsou tak velké, v mnoha případech umí děvčata kluky i předčít. Na dívky na zelených trávnících se těšíme, a kdo ví, třeba se z nich v budoucnu stanou slavné fotbalistky,“ říká Michal Blažej, Grassroots manažer FAČR. Prezidentka AŠSK ČR Svatava Ságnerová k tomu dodává:„Turnaj vytváří prostor, kde se setkávají všichni sportovci, jejich trenéři, učitelé i rodiče. Chceme, aby si jej užilo každé dítě, a to bez rozdílu pohlaví i výkonnosti. Těšíme se na skvělé sportovní výkony všech hráček a hráčů a na férovou hru na všech hřištích v celé České republice.“

McDonald’s Cup vstupuje do druhého čtvrtstoletí s novými pravidly i patrony. Své brány otevře už 1. října.

Startujeme už 1.října

Další novinkou je to, že registrovat svou školu mohou zájemci už od 1.10. Brány registrací se poté uzavřou koncem ledna, okrsková, okresní a regionální postupová kola začnou na přelomu března a dubna. Velké finále známé také pod názvem Svátek fotbalu se uskuteční 2.-3. června 2025 tentokrát v Teplicích. Také letos porovnají týmy své dovednosti a um ve třech kategoriích – kategorii A určené žákům 1. – 3. tříd, kategorii B žáků 4. – 5. tříd a kategorie M pro malotřídky. V závěru turnaje tak opět na konci stanou, a nad hlavu vítěznou trofej zvednou, tři vítězové.

„Fotbal je vynikající všestranný sport pro holky i kluky. Jsme hrdí na to, že jsme dlouholetou součástí turnaje a můžeme je tak už v útlém věku motivovat k dalšímu růstu a především pohybu. Kromě toho mají zápasy i vysokou sportovní úroveň,“ říká Erich Brabec, technický ředitel Fotbalové asociace ČR.

McDonald’s Cup vstupuje do druhého čtvrtstoletí s novými pravidly i patrony. Své brány otevře už 1. října

Pod křídly ambasadorů

Stejně jako každý rok, i letos se mohou děti a fotbaloví nadšenci těšit na hvězdné patrony. Těmi jsou reprezentanti Kateřina Svitková (SK Slavia Praha), která je v McDonald’s Cupu staronovou tváří, a Martin Vitík (AC Sparta Praha), který sám turnajem prošel.

Patronkou turnaje jsem byla už v minulosti a jsem moc ráda, že jsem se mohla opět vrátit a podpořit děti v cestě za jejich sny. O to víc, že letos se můžeme těšit na větší „holčičí základnu“,“ říká Kateřina Svitková. Podobně to vidí i Martin Vitík: „Sám jsem v McDonald’s Cupu svou kariéru začal. Jako dítě jsem si celou atmosféru nesmírně užíval a jsem velmi rád, že dneska můžu z pozice patrona dopřát dětem to samé.“

Loni McDonald’s Cup oslavil čtvrtstoletí s ambasadorem Vladimírem Šmicerem, který v jeho řadách zůstává i nadále.

„Loni to byl skvělý zážitek. Jsem rád, že budu i u letošních výkonů. Děti z celé republiky porovnávají síly na fotbalových trávnících, zároveň se ale učí fair play, baví se a sbírají zážitky. V tom je fotbal i tenhle projekt geniální – oba dokážou spojovat.“

Zdroj foto a video: McDonald’s Cup

You may also like...