36. týden těhotenství Aneb začátek velkého finále

První dva trimestry máte za sebou – a právě ve 36. týdnu těhotenství vstupujete pomyslnou branou do poslední fáze. Termín porodu se neúprosně blíží a na vás je, abyste se na velký den náležitě připravila. Stejný úkol má i vaše miminko, které se bude postupně přesouvat níž do oblasti pánevního dna. Díky tomu pocítíte značnou úlevu a bude se vám lépe dýchat.

36. týden těhotenství Aneb začátek velkého finále

Pohoda se pozvolna vytrácí

S tím, jak miminko sestupuje níž do pánve, se plicím dostává více místa. To je ovšem provázeno příznaky v podobě mírnější až střední bolesti v oblasti pánevního dna, tvrdnutí břicha a poslíčků. Takový diskomfort je od 36. týdne těhotenství běžný, ale i tak buďte ostražitá, abyste kvůli nim neignorovala skutečný porod.

Smiřte se také s tím, že během posledního trimestru zažijete určité nepohodlí při spánku. Zvětšující se bříško vám znemožní zaujmout pohodlnou polohu, budete se častěji budit, a navíc vás na sebe každou chvíli upozorní miminko. A proto – když nebudete moct usnout – využijte tento čas k relaxaci. Koupel, čtení knihy nebo poslech hudby jsou vždy lepší než nekonečné převalování v posteli.

Spousta maminek si počínaje třetím trimestrem stěžuje na nepříjemné pálení žáhy. Změna jídelníčku většinou nepomáhá, v bříšku je zkrátka těsno a vše se vrátí do normálu až po porodu. Pokud se rozhodnete pro užívání antacit, rozhodně se o tom poraďte se svým lékařem.

Běžné jsou i otoky nohou a rukou. Pro jistotu o nich řekněte svému lékaři, aby vyloučil začínající preeklampsii.

36. týden těhotenství Aneb začátek velkého finále

Co dělá vaše miminko?

Miminko je v období začátku třetího trimestru těhotenství velmi čilé. Otevírá a zavírá pusinku, špulí rtíky a cvičí své mimické svaly. A také intenzivně nabírá podkožní tuk, což se citelně projevuje na jeho hmotnosti. Průměrná váha se ke konci 36. týdne pohybuje kolem 2,6 kg a délka cca 47,5 cm. Pokud se nový člen vaší rodiny rozhodne na svět právě v tento čas, budou na něj lékaři pohlížet jako na lehce nedonošené.

Chcete se o 36. týdnu těhotenství dozvědět více? Informace o všech jednotlivých fázích porodu najdete na portálu Modrý koník.

Zdroj foto: Modrykonik.cz

You may also like...