Tábory skončily, oddílová činnost začíná

V pátek 1. září, skončil poslední letošní pionýrský tábor, a to je nejvhodnější čas na malé ohlédnutí. Letos Pionýr uspořádal přes 370 pobytových táborů, což je více než v loňském roce – počet i nadále roste. 

„Na našich táborech se letos vystřídalo přes 16 300 dětí, které díky pionýrským vedoucím a dalším dobrovolníkům zažily dobrodružství, vyzkoušely si nové činnosti a mnohé poznaly nové kamarády,“ říká předsedkyně Pionýra Darina Zdráhalová.

Letošní poslední letní tábor se konal na Zelené Lhotě v Plzeňském kraji a šlo o čtvrtý tábor, jenž o těchto prázdninách pořádala Pionýrská skupina Jitřenka Kdyně. A každý z nich měl hry a činnosti inspirované celotáborovou hrou. „První a čtvrtý byl na motivy filmu Jumanji, druhý byl ve stylu Robinsona Crusoe a třetí jsme zasvětili fenoménu Pokémon GO,“ popsala vedoucí PS Jitřenka Kdyně Ivana Mochurová. Když se děti na táboře nenudí a mají o zábavu postaráno, nemají čas ani na stýskání po rodičích. Své o tom ví i třináctiletá Saskia Borovanská, která je na táboře na Zelené Lhotě už potřetí. 

„Nejlepší jsou noční strategické hry a vědomostní soutěže. Po domově se mi nestýská a klidně bych tu byla i déle,“ říká Saskia. Další účastník tábora – Michal Votýpka – je na táboře poprvé. „Nestýská se mi a nejraději mám honičky a taky hry v noci,“ popisuje sedmiletý táborník.

Pravidelně v posledních letech roste počet příměstských táborů, při nichž děti sice přes den absolvují připravený program, ale na noc chodí spát domů.

 „Počet příměstských táborů a dalších krátkodobých aktivit i letos stoupal, protože je po tomto typu velká poptávka,“ upozorňuje předsedkyně Zdráhalová. Její slova potvrzuje například vedoucí PS Chropyně (Olomoucko-zlínská krajská organizace Pionýra) Marcela Hrdličková. Její skupina pořádá začátkem července čtrnáctidenní letní tábor a poslední týden v srpnu příměstský tábor a o oba je velký zájem. 

„Letní činnost stojí naše vedoucí hodně dovolené – uvolnění na tábory je v rozsahu pěti dnů, na zbytek si musí vzít v práci klasickou dovolenou. Letos jsme museli zájemce o příměstský tábor odmítat. Pořádáme ho už několik let a díky němu nám pravidelně přibývají děti do pravidelné oddílové činnosti, což je velkým přínosem pro naši celoroční činnost,“ podotýká vedoucí.

Konec léta není jen časem bilancování, ale zároveň i předzvěstí něčeho nového. Většina vedoucích a instruktorů už se totiž chystá na start dalšího pionýrského roku. V září do stovek pionýrských kluboven vtrhnou děti – ostřílení členové, ale i nováčci, kteří si naši činnost zatím přijdou vyzkoušet a teprve podle prvních schůzek se rozhodnou, zda v našem spolku (a hlavně kolektivu) zůstanou. 

„Přáním našich vedoucích je, aby se Pionýr stal pro děti dobrodružstvím nejen pro prázdninové dny, protože víme, že život v neformálním kolektivu vrstevníků je pro rozvoj dětí velmi důležitý. A Pionýr se svým všestranným programem má dětem i mladým lidem co nabídnout,“ doplňuje předsedkyně Pionýra Darina Zdráhalová.

Zdroj foto: Pionýr

You may also like...