Chápanovi Tikovi je rok. Mládě kriticky ohroženého druhu objevuje svět

Dnes je tomu dvanáct měsíců, co se v Zoo Praha narodilo mládě chápana středoamerického mexického. Malý primát, který později dostal jméno Tiko, prospívá a po celé dny dovádí před zraky návštěvníků na Opičích ostrovech. Současně jde o jeden z aktuálně nejvýznamnějších přírůstků pražské zoo. Kriticky ohrožený poddruh těchto opic zdárně rozmnožuje pouze jedna další instituce v Evropě.

Tiko má první narozeniny a dělá nám radost. Pořád pije mateřské mléko, ale už zkouší ochutnávat i zeleninu. Od své matky Taluly se odvážně vzdaluje stále častěji a také dál. Avšak jakmile ho něco vyleká, tak zapíská, a v tu ránu ho běží zachránit maminka, ke které se přitulí,“ říká vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Mláďata chápanů jsou na své matky úzce vázaná stejně jako další novosvětští primáti, např. kotulové či malpy. Na rozdíl od starosvětských opic – gueréz či kočkodanů – v jejichž tlupách se o potomky ochotně stará několik dalších „tetiček“, tak malého Tika spatří lidé téměř výhradně po boku Taluly.

Zábavné hry malého chápana mohou lidé sledovat téměř kdykoliv. Nejlepší je dopoledne a brzké odpoledne, avšak vzhledem k jejich denní aktivitě a všeobecné houževnatosti se na chápaním ostrově něco děje prakticky neustále. Z pohledu návštěvníků jsou tak velmi atraktivním druhem,“ doplňuje Martin Vojáček.

Aktuálně lidé naleznou v expozici pětičlennou skupinu. Vedle Tika a jeho rodičů – dominantního páru, který tvoří samec Benji a samice Talula – ho obývá Tikova tříletá sestra Tianna a nepříbuzná samice Peťula. Zoo Praha je nejúspěšnějším evropským chovatelem tohoto kriticky ohroženého poddruhu – mládě se zde rodí pravidelně zhruba každé tři roky od roku 2007, přičemž chov začal v roce 2005.

Chápani se obecně vyznačují chápavým ocasem, který připomíná spíš pátou končetinu. Díky tomu se dá jejich název ze španělštiny či angličtiny přeložit jako „pavoučí opice“. Chápan středoamerický mexický je stromovým primátem a ve své domovině proto trpí především kácením lesů. Podle odhadů klesla jejich populace za poslední tři generace o alarmující čtyři pětiny.

Zdroj foto: ZOO Praha

You may also like...