Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

Hra je pro děti tou nejpřirozenější aktivitou. Poznávají při ní situace ze života, učí se novým věcem, získávají a pilují své sociální i motorické dovednosti, a ještě si užijí spoustu legrace!

K dětství neodmyslitelně patří zvídavost a poznávání všeho, co naše nejmenší obklopuje. Děti objevují svět a zjišťují, jak vše kolem nich funguje. Skvělým průvodcem pro pochopení mnoha zákonitostí a situací je pro zvědavé dětské hlavičky hra. Díky ní si mohou osvojit sociální dovednosti i nanečisto natrénovat různé situace, které na ně v průběhu dne čekají. Díky hře mají tak i rodiče unikátní možnost dopředu provést děti např. prohlídkou u lékaře, návštěvou kavárny nebo pohybem ve městě a ukázat jim, co vše spolu zvládnou. Podle studie LEGO® Play Well si téměř všichni oslovení rodiče myslí, že hra pomáhá rozvíjet dovednosti, které jsou důležité pro budoucí úspěch a pohodu.

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

Hra jako ten nejlepší učitel

Hra s kostkami rozvíjí děti ve všech směrech. Malé ručičky se manipulací s kostkami a dalšími elementy učí být obratnější a děti tak přirozeně pilují jemnou motoriku. Díky trénování koordinace očí a rukou děti lépe ovládají své pohyby a zlepšují svou zručnost.

I zdánlivě nudné aktivity ukazují při hře dětem nový svět a učí je novým dovednostem. Pro rodiče rutinní záležitost, kdy pomáhají dětem s rozpoznáváním barev, tvarů, čísel a vzorů, posiluje kognitivní schopnosti dětí. A pomáhá jim tak lépe porozumět světu okolo sebe.

Čas strávený hrou pomáhá rozvíjet také kreativitu a fantazii. Výsledky studie LEGO® Play Well Study ukazují, že i podle samotných dětí má hra pozitivní vliv na jejich kreativitu a 95 % dětí si myslí, že jim pomáhá zkoušet nové nápady a dělat nové věci.1 S kostkami si nejmenší děti mohou hrát na vše, co je jen napadne! Popelář lékařem, bagr pro rozvážení pizzy nebo obří mrkev, která vyrostla ze stromu? Ve světě kostek LEGO® DUPLO® není nic nemožné! Taková hra navíc podporuje dětskou schopnost představovat si doposud neznámé věci. Děti při hře zapojují pravou hemisféru, kde sídlí fantazie, kreativita a představivost. Během hraní tyto vlastnosti rozvíjejí, zapomenou na okolní svět a v tu chvíli se cítí šťastné.

Hra ale rozvíjí i sociální dovednosti. Přirozeně učí děti spolupráci, sdílení i komunikaci s ostatními. Podle průzkumu společnosti LEGO Group mezi učitelkami z mateřských školek učí hra děti vzájemnému respektu a připravuje je na budoucnost. Zejména z hlediska rozvoje sociálních vazeb a rolí.?

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

Bezpečná příprava na svět

Hraní může sloužit i jako společná příprava na nové situace. Čeká vás návštěva lékaře, společný čas v kavárně nebo velký nákup? Všechny aktivity si můžete s dětmi přehrát a dopředu se tak na ně připravit. Hra děti s novými aktivitami seznámí a pomůže jim dopředu je zpracovat a pochopit, co se bude dít.

Tip na hru před návštěvou lékaře:

Projděte si spolu návštěvu ordinace, od poslechu stetoskopem přes vážení až po odběr krve. Při skutečné návštěvě lékaře budou děti vědět, co je čeká a budou se cítit připraveněji a bezpečněji.

S kostkami si takto můžete přehrávat nové nečekané i běžné situace, které vaše děti mohou potkat. Pokaždé spolu objevíte něco nového a užijete si společný čas.

Společné hraní s kostkami je pro děti i rodiče skvělou aktivitou, která podporuje celkový rozvoj. Propojení kreativity, motoriky a učení tvoří příležitost pro zábavu i vzdělávání. Kromě rozvoje všech dovedností ale přináší také radost ze společného času stráveného s vašimi dětmi. Podle studie LEGO Play Well si však rodiče se svými dětmi dostatečně nehrají a 8 z 10 dětí si přeje, aby si s nimi rodiče hráli více.1

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

Poznávejte svět společně s dětmi a novinkami z řady LEGO DUPLO

LEGO DUPLO Rodinný dům 3 v 1 (10994) / od 3 let

Objevte s vašimi nejmenšími život v rodinném domě! S figurkami maminky, tatínka, tří dětí, psa a kočky se malí průzkumníci rozhodně nebudou nudit. Od ranního výskoku z vyhřáté postýlky až po večerní koupání, v tomto rodinném domě se může odehrát cokoli! Dokonce se dá přestavět do tří různých podob. Co si dáme k obědu? Cokoli ze zahrádky! Po jídle společně nakrmíme zvířata a pak se naučíme něco o recyklaci. A nezapomeňte dát večer auto na nabíječku, abychom mohli vyrazit zítra za dobrodružstvím!

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

LEGO DUPLO Popelářský vůz (10987) / od 2 let

Pozor, jedou popeláři! Tato stavebnice ukáže dětem, jak funguje svět recyklace. Malí objevitelé se naučí vše o třídění odpadků i vyklápění popelnic a vysypávání smetí do popelářského auta. Snadno se stanou hrdiny všedního dne, kteří pomáhají udržet místa, kde bydlíme, v čistotě. Dokonce mohou svézt v popelářském vozu i ztracené štěňátko. Co si budeme povídat, popeláři jsou prostě srdcovka!

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

LEGO DUPLO Dům na stromě 3 v 1 (10993) / od 3 let

Jaké je to nejdobrodružnější místo pro dětskou hru? Přece dům na stromě! Objevte s vašimi malými průzkumníky zábavné útočiště ve větvích stromů. Najdete v něm vše pro pořádné dobrodružství – extra dlouhou skluzavku, vratký most i sadu na piknik. Nezastaví nás ani nepřízeň počasí – stačí přidat figurkám deštník a můžeme společně vyrazit pro velkou dýni! Schválně, jestli ji dopravíme domů na kolečku, nebo využijeme skateboard! Fantazii se meze nekladou.

Při hře děti poznají celý svět, a ještě si užijí spoustu zábavy!

Objevte spoustu zajímavých informací o dětském rozvoji a tipy na hraní s našimi poutavými podcasty na SPOTIFY!

Užijte si nové poutavé a informativní podcasty, které přibližují svět dětského rozvoje soudobým rodičům. Projekt vznikl ve spolupráci s předními českými a slovenskými odborníky na dětskou psychologii a vedle poodkrytí klíčových momentů v dětském vývoji nabízí tipy, jak dětem v jejich rozvoji pomoct. Podcasty jsou již k dispozici na Spotify v playlistu LEGO „Hraní, jak si pře(d)stavíte“! Jako přední zdroj inspirace pro hraní se společnost LEGO zaměřuje na zvyšování kvality herních zážitků pro rodiny po celém světě. Díky novým podcastům budete mít přístup k pokladnici odborných rad, kreativních nápadů a zábavných aktivit, které vám jistě zpříjemní hraní a poodkryjí brány do světa dětské mysli. Pohodlně se usaďte a vydejte se na cestu hravého objevování jako nikdy předtím.

Pro více informací navštivte www.LEGO.cz/DUPLO.

Zdroj foto: LEGO, DUPLO

You may also like...