Výstavy na Kavčích horách baví děti i dospělé: Telka slaví 70

Více než čtyřicítku oblíbených pořadů odvysílaných v posledních dekádách připomíná výstava Telka slaví 70, která je k vidění v areálu České televize na Kavčích horách. Nechybí Studio Kamarád, postavy z večerníčků, StarDance ani filmová tvorba, kterou reprezentuje třeba snímek Jak dostat tatínka do polepšovny. Zájemci si mohou vyzkoušet diktát se Zdeňkem Svěrákem či se stát součástí dabingového studia. Hned v sousedních prostorách je ještě další zajímavá expozice, která přibližuje Příběh pořadu.

Výstavy na Kavčích horách baví děti i dospělé: Telka slaví 70

Výstavu Telka slaví 70 jsme připravovali tak, aby v ní každý mohl zavzpomínat na svůj oblíbený pořad, a také se něco zajímavého dozvěděl. Interaktivně také nabídneme pohled na práci různých specifických televizních profesí, jako například maskérek a kostymérek, naučíme diváky dabovat či animovat a ověříme jejich znalosti s pořadem Videostop,“ říká vedoucí projektu Petra Dostálová.

Výstavy na Kavčích horách baví děti i dospělé: Telka slaví 70
Výstava Příběh pořadu, výstava pořádaná Českou televizí v prostorách bývalé restaurace v budově Rohlík na Kavčích horách

Kromě pohádek jsou v Galerii ČT připraveny také interaktivní kvízy pořadů Toulavá kamera, Kočka není pes nebo recepty z oblíbené soutěže Peče celá země.

Druhou z expozic, kterou je možné si prohlédnout na Kavčích horách, je Příběh pořadu. Výpravná výstava představuje bezmála padesát televizních profesí, na které je možné se seznámit s tvorbou námětů a scénářů, podívat se, jak vypadá ruchové studio a prohlédnout si i kostýmy a rekvizity z oblíbené vánoční pohádky Krakonošovo tajemství. Naučnou stezkou pro děti i dospělé provází postavička Maxipsa Fíka namluvená legendárním Josefem Dvořákem.

Výstavy na Kavčích horách baví děti i dospělé: Telka slaví 70

Návštěvníky postupně vedeme jednoduchým labyrintem chodeb, pokojíků a výklenků. Začínáme natáčecím placem a postupně představujeme na pět desítek televizních profesí a ucelený vývoj a výrobu pořadu,“ říká autor výstavy a vedoucí scénického provozu České televize Pavel Hénik a dodává: „Televizní práci představujeme hravou formou, aby si děti mohly jednotlivé činnosti osahat a samy si přijít na to, jak se co dělá a funguje.“

Obě expozice se nacházejí v budově producentských center, takzvaném Rohlíku. Vstup je zdarma a otevírací doba je denně od 10 do 18 hodin. Výjimku tvoří státní svátky, kdy jsou prostory uzavřeny.

Výstava potrvá až do 30. dubna 2024

Telka slaví 70 – Interaktivní výstava v prostorách Galerie ČT

3. 5. 2023 – 30. 4. 2024 denně od 10:00 do 18:00 (s výjimkou státních svátků)

Vstupné zdarma

Stejná otevírací doba platí také pro specializovanou prodejnu se sortimentem Edice ČT. Pod touto značkou se Česká televize věnuje vydavatelské činnosti ve snaze přiblížit divákům oblíbené pořady a osobnosti spojené s Českou televizí. Populární postavičky z dětských pořadů ztvárňuje i jako hračky, soutěžní formáty připravuje do podoby společenských her.

Produkty Edice ČT je možné zakoupit také online na adrese https://eshop.ceskatelevize.cz/.

Zdroj foto: Česká televize

You may also like...