Dětské šperky jsou krásnou památkou na celý život

Už dávno neplatí, že dětské šperky zahrnují maximálně náušnice pro holčičky. Dnes je nabídka skutečně široká a krášlit se mohou i malí parádníci. Přesto je výběr dětských šperků vázán některými pravidly, která se vyplatí dodržet, chceme-li, aby byly šperky nejen slušivé, ale také zdravotně nezávadné.

Náušnice stále vedou

Je pravdou, že zájem je stále největší o dětské náušnice. Později se však dětem běžně kupují také náramky a řetízky s přívěsky. A rozhodně se takto neobdarovávají jen dívky, ale také chlapci. Může se například jednat o hezkou památku na křest nebo první narozeniny.

Proč jsou šperky skvělým dárkem?

Dětské šperky mohou být úžasnou vzpomínkou na speciální události nebo životní milníky. Mají trvalou hodnotu, dají se předávat z generace na generaci a jejich hodnota obvykle s časem také stoupá. To platí zejména pokud si pořídíte šperky z kvalitních drahých kovů.

Materiál je klíčový

Při výběru je třeba věnovat zvláštní pozornost zejména volbě materiálu. Některé, jako například nikl, chrom, kobalt, měď nebo mosaz, mohou totiž vyvolávat nepříjemné alergické reakce. Ideální je proto vybírat šperky ze 14 a více karátového zlata. Obezřetnost je na místě také u chirurgické oceli, protože právě ta může obsahovat stopy niklu a železa a iritovat pokožku nositele.

Spolehlivé provedení

Samozřejmě je nutné vybírat šperk tak, aby si jím dítě neublížilo, ale třeba jej také omylem neztratilo. To zajišťuje právě vhodné zapínání. Pro menší děti je u náušnic ideální zapínáním pomocí šroubku nebo tzv. brizury. Jiné typy zapínání nemusí být pro malé děti vhodné a je lepší se jim prozatím vyhnout, abyste nebyli nakonec zklamaní vy i vaše dítě, kdyby došlo k nečekané ztrátě. Před nákupem si pečlivě zkontrolujte, že je šperk kvalitně a odborně zpracovaný a vše je hezké, upravené a na svém místě.

Zdroj obrázků: Alexander Motrenko / Shutterstock.com, Pixabay.com

You may also like...