Proč začít raději s odrážedlem než s pomocnými kolečky?

Naučit dítě jezdit na kole je často pořádná výzva pro rodiče, ale také pro samotné dítě. Naučit se držet stabilitu a nebát se rychlosti chce čas a cvik, ale rodiče často dělají chybu, že děti učí na kole jezdit s pomocí připevňovacích bočních koleček. Ve skutečnosti jsou ale lepší volbou odrážedla, která pomohou rychleji pochopit princip pohybu na kole a naučit se jezdit samostatně. Jaké jsou jejich výhody?

Postupný výuka

Při jízdě na odrážedle si dítě samo reguluje rychlost posunu. Zpočátku se odráží nohama jen hodně váhavě, postupně získává jistotu a přidává na rychlosti, až je nakonec schopno se nechat jen vézt a nohama se vůbec neopírat. Takto se dítě naučí držet balanc zcela samostatně a přirozeně, což je velký benefit.

Strach z pádu

Díky odrážedlům se dítě postupně naučí věřit ve své schopnosti. Pak už pro něj bude hračka přejít na dětská kola, kde je už nutné neučit se jen šlapat. V případě, že se dítě nejdříve učí jezdit s pomocnými kolečky, čeká ho pravděpodobně více pádů a nepříjemných momentů, což může poznamenat jeho odhodlání a nadšení. Může mít strach z úrazu, a to může do budoucna blokovat jeho pokrok.

Jízda v terénu

Platí, že s odrážedlem se dá jít prakticky do každého terénu, ale stabilizační kolečka mají pohyb velmi omezený. Šikmé plochy bývají poměrně zásadní problém, a to samé platí, pokud je povrch měkký.

Hmotnost

Hmotnost je poměrně zásadním parametrem při výběru odrážedla i kola. Je totiž nutné zajistit, že samo dítě je schopné kolo snadno nadzvednout, když bude potřebovat překonat obrubník nebo jinou překážku. To však může být u kola problém – to nejlehčí neváží obvykle méně než 6,5 kg, což dítě němá šanci samo uzvednout. I proto se odrážedlo může jevit jako daleko lepší volba.

Brzdění

Dítě se na odrážedle dokáže samo rozjet i zastavit. Brzdění nohama při jízdě na odrážedle je velmi intuitivní a snadné, ale pokud dítě brzdí pedály nebo ručně, může to být značná překážka, která bude bránit v posunu a bude komplikovat držení rovnováhy.

Zdroj obrázků: PH888 / Shutterstock.com, Pixabay.com

You may also like...