Tipy, jak předělat dětský pokoj v domě

Zařizování a předělávka dětského pokoje je jednou z největších radostí pro rodiče. No je to i velká výzva. To nejdůležitější je skloubit aktuální dětské trendy se standardními funkčními prvky. O tom, jak toho dosáhnout, si povíme v našem článku.

Tipy, jak předělat dětský pokoj v domě

Renovaci si dobře naplánujte

V první řadě je důležité zachovat všechny základní funkce dětského pokoje. Dosáhnete toho tím, že celý prostor rozdělíte na tři funkční zóny, které navzájem vizuálně propojíte:

  • Prostor pro spaní
  • Prostor ke hraní
  • Prostor k učení

V případě, že plánujete hlubší renovaci, je ideální promyslet i rozsah bouracích prací a odvoz nepotřebného starého nábytku. Nezapomeňte také na základní pravidlo interiérového designérství – pokud si už zvolíte jeden designérský styl, tak jej už nemíchejte s jiným, ale použijte jej na celý prostor.

Do plánování renovace je užitečné zapojit i děti. Nechte je, ať vám sami řeknou, jak by si svůj dětský pokoj představovaly a zkuste se co nejvíce přizpůsobit jejich představám. Samozřejmě s mírou.

Například si dobře zvažte, zda dětský pokoj zařídíte celý ve stylu nějaké oblíbené pohádky, která je právě mezi dětmi oblíbená. Nemusí to být zrovna nejšťastnější nápad. Vždyť za pár měsíců může přijít jiná, ještě populárnější a nastane problém. Pohádkové motivy je proto lepší zakomponovat pouze například do ložního prádla, nebo do dekorací či plakátů.

Pochopitelně i ekonomická stránka renovace je důležitá. Z toho důvodu je důležité rozhodnout se, zda budete ochotni za 2-3 roky provádět podobnou renovaci. Děti totiž rostou velmi rychle. Proto je někdy výhodnější dětskou ložnici zařídit tak, aby nábytek vyhovoval dítěti co nejdéle. Například koupením dětské postele o rozměrech 160 x 80 cm.

Tipy, jak předělat dětský pokoj v domě

Prostor pro spaní

Dominantou tohoto prostoru je pochopitelně dětská postel. Na trhu je jich velké množství. Zajímavým řešením pro menší děti může být například i dětská postel ve tvaru domečku. Důležité je však zohlednit rozměr postele, a to nejen z pohledu věku dítěte, ale i v kontextu velikosti celého prostoru dětského pokoje. Také se musíte rozhodnout, jestli budete ochotni po pár letech investovat do nové a větší nebo ne.

V tom druhém případě, pokud si k ní dokoupíte kvalitní matraci, tak otázku spaní vašeho dítěte nebudete muset řešit mnoho let.

Nezapomeňte v tomto sektoru dětského pokoje zajistit tlumené světlo, ideální ve studenější svítivosti. Pochopitelně, pokud máte více dětí, rozumným řešením bude i patrová postel. Případně na trhu existují i postele s úložným prostorem, který může dítě využít ke hraní.

Prostor ke hraní

Sektor hraní v dětském pokoji je třeba chápat zejména jako místo pro hračky a jako dostatečně velkou plochu pro hraní. Z toho důvodu je zde nejdůležitější dbát na dostatek úložného prostoru. Hračky můžete skladovat nejen na policích či skříních, ale například i v současnosti oblíbených úložných koších. Ty lze zavěsit například i na patrovou postel.

Samozřejmě, na podlahu nezapomeňte dát koberec. Ten je užitečný zejména u menších dětí, které ustavičně lezou po podlaze. Navíc tuto zónu opticky oddělí od ostatních částí v dětském pokoji.

Tipy, jak předělat dětský pokoj v domě

Prostor k učení

Hlavním smyslem této části dětského pokoje je motivovat dítě k samostatnému vzdělávání. Dominantou prostoru je přirozeně psací stůl, který by měl být umístěn v blízkosti okna a také musí být dostatečně osvětlen.

Nezapomeňte dbát také na výzdobu v okolí pracovního stolu. Ale zapomeňte na různé plakáty oblíbených postaviček z pohádek, nebo na hrdiny z Marvelovek. Ideální je například vytvořit nástěnku, kde můžete dítěti umístit různé motivační příspěvky, citáty nebo užitečné školní pomůcky. Například mapu světa, abecedu nebo Mendělejevovu periodickou soustavu prvků.

Rovněž si dejte pozor, aby pravákovi dopadalo světlo na psací stůl zleva a vyvarujte se jeho orientaci zády ke dveřím místnosti.

Tip

Výborným nápadem je vyhradit část stěny, kde si vaše dítě bude moct volně malovat. Podpoříte tím jeho kreativitu. Stačí připevnit křídovou tabuli nebo tabuli na fixy. Řešením je také namalování stěny speciální barvou, na kterou můžete kreslit fixem.

Tipy, jak předělat dětský pokoj v domě

Bezpečnost na prvním místě

V dětském pokoji, více než jinde v bytě, je třeba myslet na bezpečnost. Malé děti jsou neposedné a často jim sluší v ústech něco, co tam nemá co hledat. Zvláště v dětském pokoji je proto třeba dbát na použití kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů. V případě, že si chcete ponechat starší kus nábytku, raději jej přetřete speciální barvou, která je určena na dětský nábytek a hračky. Chcete-li zabránit pádu, velmi oblíbené jsou stále dětské postele se zábranou, která mimo jiné dodává psychologický pocit jistoty.

Samozřejmostí jsou dětské pojistky v zásuvkách, zabezpečení oken a odstranění čehokoli ostrého z dosahu dětí. A to znamená i výběr takového zařízení a bytových doplňků, které nebudou mít ostré hrany. Případně existuje také gumové chrániče, které můžete použít. Také nezapomeňte, že každý kus nábytku by měl být připevněn ke zdi.

Rada na závěr

V současnosti jsou v dětském pokoji trendem rodově neutrální barvy stěn, případně bílá barva v kombinaci s pastelovými odstíny. Populární jsou také žlutá, zelená či tmavě modrá.

Zdroj foto: AMInabytek.cz, Pixabay,com

You may also like...