5 tipů, jak v karanténě zabavit děti, a přitom se z toho nezbláznit

Kvůli koronavirové epidemie jsme se stali učiteli na plný úvazek, a kromě přísných nařízení či úpravy pracovního harmonogramu čelíme dennodenně i další výzvě – aby nám děti namísto nákazy koronavirem nevpadly do spárů digitálních chapadel. Jak rozdělit jejich volný čas mezi školní povinnosti a hraní na mobilech či počítačích? Přinášíme vám pár tipů na zaručenou offline zábavu, díky kterým kvalitně využijete čas, procvičíte mozkové závity své i dětí a navodíte příjemnou rodinnou atmosféru.

Zaveďte doma nepsané pravidlo – alespoň 3x v týdnu před spaním rozbalte s dětmi společenskou hru. Místo toho, abyste se dívali na televizi či trávili čas na počítači a telefonu, se můžete věnovat sobě, něco nového se naučit, a přitom se pobavit. Stačí, že dětem ukážete nadšení pro věc a ostatní půjde samo.

1. Vyměňte úkoly do školy za zábavné kvízy

Od chvíle, kdy se uzavřely školy, všichni trochu bojujeme s domácí výukou našich dětí. Musíme dbát na dodržení termínů. Kromě toho se snažíme udržet dětský mozek v pozoru, trénovat jejich paměť a rozšiřovat všeobecné znalosti. Zkuste proto vystřídat povinné školní úkoly za zábavné kvízy či naučné hry. Ty pomohou dětem hravou formou udržet v hlavě znalosti, které by normálně opakovaly ve školních lavicích. Jejich mozek tak zůstane v kondici a k ??tomu se ještě i zabavíte. Skvělým tipem jsou například hry pro mapování českých dějin – Karel IV., Rudolf II. nebo Přemyslovci.

2. Poznejte svět díky domácím pokusům

Pro všeobecný přehled slouží velmi oblíbené AZ kvízy. Na trhu je verze Junior pro děti od 10 let nebo verze pro dospělé. Pro fanoušky specifických oblastí jsou zase kvízy jako příroda a sport, věda a technika, kultura a umění nebo historie a zeměpis.

Zákeřné otázky a nečekané odpovědi najdete také v oblíbené hře vytvořené podle známého televizního pořadu Zázraky přírody – zde si osvojíte znalosti fauny, flóry, fyziky a chemie nebo světa kolem; součástí jsou i návody na domácí pokusy.

Menší děti mohou v řadě naučných her zábavnou formou trénovat angličtinu, hodiny, protiklady nebo dopravní výchovu.

3. Procvičte si slovní zásobu hravou formou

Slovní zásobu českého jazyka si skvěle potrénujete hrou Země město, Kris Kros (nově i ve verzi pro děti) nebo novinkou Team Words.

4. Spojte tříbení paměti s relaxací

Přiznejte se, kdy naposledy jste na koberci či na stole rozložili puzzle? Možná si na ten den ani nevzpomenete, což je velká škoda. Skládání puzzle totiž podle lékařských studií působí blahodárně na náš psychický stav. Puzzle zlepšují paměť i náladu, zmírňují stres, navozují pocit štěstí a procvičují mozek. U starších lidí dokonce oddalují demenci i Alzheimerovu chorobu. Puzzle jsou zkrátka velmi prospěšným aktivním relaxem, který je snadné aplikovat v každé domácnosti. Stačí si jen vybrat.

Pro nejmenší jsou ideální puzzle s motivy známých seriálových a filmových postaviček jako Peppa Pig, Frozen či Krteček. Děti z prvního stupně základní školy již složí puzzle od 100 do 500 dílků. Po složení si je mohou potřít lepidlem a pověsit na zeď jako dekoraci. V období, kdy trávíme více času doma, je každá obměna interiéru velmi pozitivně vnímána.

Starší děti a teenageři se podle svých schopností mohou ponořit do skládání 500 dílkových puzzle až po ty velkoformátové. A jaké jsou nejoblíbenější motivy za poslední čtvrtletí? Vesmír, příroda, mapy i zajímavá místa.

5. Tip pro maminky

Maminky, potřebujete si po náročném dni odpočinout? Využijte k tomu skládání puzzle se skleničkou dobrého vína. Ideální je pro vás řada RELAX 500 XL. Módní vzory, uklidňující pastelové barvy a větší dílky pro snazší skládání.

Všechny tyto hry, a mnoho dalších, najdete na e-shopu rajhracky.cz.

Spolu to hravě zvládneme!

You may also like...