Jak vybrat vhodnou hračku dle věku dítěte?

Trh s hračkami je přesycen a vybrat mezi nepřeberným množstvím produktů dárek, který dítě potěší a zároveň rozvíjí, je často oříšek. Chcete-li obdarovanému udělat vybraným dárkem radost, ale nechcete kupovat neužitečné zbytečnosti, kromě jeho preferencí a zájmů zohledněte i věkovou skupinu, do které patří, a přínos, který pro něj vybraná hračka může mít.

Malé děti obecně nejsou vybíravé, pokud jde o dětské hračky, ale rodiče by měli být. Přestože se od nich čeká hlavně zábava, měly by být také přiměřené věku, podnětné a bezpečné. Hra je velmi důležitým prvkem v sociálním, mentálním, fyzickém a emočním vývoji dětí, proto je třeba hračky vnímat i jako učební pomůcky, a podle toho je také vybírat.

Správně zvolená hračka může být skvělým způsobem, jak zabavit vaše dítě, inspirovat je ke hře a podpořit jeho vývoj. Z tohoto hlediska jsou nejlepší ty hračky, které povzbuzují k zapojení představivosti, kreativity a schopnosti poradit si s problémy.

Obecně platí, že ačkoliv je každé dítko jedinečné, obecný rámec vhodných hraček se dá nastavit podle věku.

Kojenci (0 až 1 rok)

U kojenců je první hra založena na interakcích s vámi a ostatními členy rodiny. Vaše dítě bude rádo sledovat váš obličej, poslouchat váš hlas a těšit se z vaší přítomnosti. Společně můžete objevovat plastová nebo dřevěná chrastítka, kousátka pro miminka, textilní knížky, závěsné hračky s melodií. Vše by mělo být čisté, bezpečné a ne příliš hlučné nebo barevné. Poslední výzkumy dokonce dokazují, že nejmenší děti nejlépe reagují na černobílé předměty.

Batolata (1 až 2 roky)

Batolata mají zpravidla nejvíc práce s osvojením si nových dovedností, jako je chůze, objevování jídla a všech předmětů v domácnosti, na které jejich všetečné ručičky dosáhnou. Chcete batole potěšit hračkou? Hodí se kostky na stavění věže, první jednoduché stavebnice, leporela nebo  jednoduché hudební nástroje, díky kterým se učí rytmu.

Malé děti (2 až 3 roky)

Nastává čas prvního opravdového tvoření: můžete pořídit plastelínu, barvy a štětce a pustit se do prvních samostatných děl. Oblíbenou klasikou jsou různé vkládačky, zatloukačky a jednoduché dětské puzzle nebo lepení samolepek. Dvouleté děti už si umí hrát samy a zapojovat fantazii, hodí se pro ně obyčejné dřevěné kostky, ze kterých si postaví garáž, statek nebo domeček. Oblíbená jsou i autíčka nebo šité panenky.

Školkáčci (3 až 4 roky)

U tříletých dětí navštěvujících školku můžete pozorovat nezvykle rychlý vývoj způsobený pobytem v kolektivu stejně starých dětí a často i vedením zkušených pedagogů. Podpořit jej můžete prvními společenskými hrami, knížkami i prvními dětskými encyklopediemi. Oblíbená je hra na profese nebo oblíbené pohádkové postavičky. Vedle nešlápnete ani s plastovými, kovovými nebo dřevěnými stavebnicemi, autodráhami a pohybovými hrami, jako jsou kuželky.

Předškoláci (4 až 6 let)

Starší děti často rády využívají svoji představivost a rozvíjejí svoje vědomosti. Dobrou volbou jsou hračky, které povzbuzují vaše dítě ke hře s ostatními nebo takové, díky kterým se hravou formou přiučí něčemu novému. Kromě knih, stavebnic a her se mohou malí šikulové pustit i do prvních modelů, stavět pokročilé vláčkodráhy, stále se ale rádi vracejí ke klasickým hračkám, jako jsou auta, panenky nebo plyšové hračky, liší se jen způsob hry.

Školáci (6 až 10 let)

Děti navštěvující školu se častěji nechají ovlivnit reklamou a jejich přání se ne vždy shodují s vaší představou ideálního dárku. Kluci si přejí zbraně, elektronické hračky nebo figurky z oblíbených pořadů, u dívek vedou populární panenky z TV a módní doplňky. I když se nákupu některých těchto věcí pravděpodobně nevyhnete, můžete přidat kvalitní knížku, náročnější konstrukční sadu nebo tvořivý set.

Starší školáci (10+)

 Na druhém stupni se zájmy dětí začínají ubírat různými směry, tomu se přizpůsobují také jejich přání a trávení volného času mimo školu. Chybu neuděláte nákupem zábavné stolní hry, složitějších puzzle nebo hlavolamu.

Bez ohledu na věk platí, že hračky by měly dítě rozvíjet, bavit je, ale hlavně mu dlouhodobě dělat radost.

Zdroj foto: Kouzelnehrackartstvi.cz

You may also like...