Co možná nevíte o Čtyřlístku | video

Myšpulín nese jméno po ovoci mišpule a proslulý rybník Blaťák je Máchovo jezero.

Než 4. dubna vyrazíte do kina na nový animovaný film Velké dobrodružství Čtyřlístku, zkuste si ověřit, jak dobře legendární český komiks znáte.

Jak se postupně změnily hlavní postavičky nebo kde na mapě leží proslulé Třeskoprsky se můžete podívat na videu:

Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka. Veselé a dobrodružné příběhy této komiksové čtveřice provázejí už padesát let několik generací dětí. Parta zvířecích přátel v lidském světě vyšla z tužky výtvarníka Jaroslava Němečka a on i jeho žena Lucie jsou s komiksem spjatí dodnes, kdy se Čtyřlístek dočkal druhého celovečerního filmu.

Jak vznikly figurky:

Zvířátka rodiče Němečkovi vymýšleli zejména pro svého syna. „Nejdřív jsme vymysleli figurky, o půlhodiny později pak během chvíle jejich jména. Manželka je autorkou Fifinky a Myšpulína – ten dostal jméno podle stromu mišpule. Já vymyslel Bobíka a Pinďu. Bobík je prasátko, a to se podle mě jinak jmenovat nemůže. Byl bych nerad, aby v tom někdo hledal jinotaje,“ říká autor s úsměvem. A kolik že postavičkám vlastně je let? „Jsou mladí, musí ale mít řidičák, ale Pinďa zase někdy chodí do školy. Takže s věkem je to neurčité,“dodává.

Hlavní postavičky jsou dospělejší a umějí to s notebookem

Vzhledově se postavičky za čtyřiačtyřicet let mírně změnily, ovšem pořád nosí stejné šaty, jezdí stejným autem a domek mají zařízený nábytkem, jenž je zelený přesně tak, jak si ho Jaroslav Němeček pamatuje ze svého dětství v domku v Praze-Modřanech.

I kreslené postavičky ale musejí jít s dobou, takže v novějších příbězích běžně používají třeba notebook nebo video. „Je to nutnost. Bereme to i podle našich vnoučat, kterým je deset a dvanáct, umějí s tím pracovat a znají to daleko lépe než my,“ vysvětluje Lucie Němečková.

Místa ze Čtyřlístku

Výtvarník umístil komiksové Třeskoprsky do Doks, kde mají poblíž Němečkovi chalupu, z hradu Bezděz se stal Bezzub a rybník Blaťák je ve skutečnosti Máchovo jezero. A protože to místní obyvatelé dobře vědí, vede dnes kolem jezera naučná Fifinčina stezka, která vás dovede až do muzea Čtyřlístku v Doksech.

O filmu: Na kraji Třeskoprsk, v malém domku, bydlí čtyři kamarádi. Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín u táborového ohně vzpomínají na dobrodružství, která zažili v uplynulém roce. Každý z hrdinů vypráví příběh, který považuje za úplně nejlepší. S Pinďou zažijeme povedený horolezecký výlet na Ďáblův palec, s Myšpulínem napínavé pátrání po ukrutném Vlkodlakovi, s Bobíkem fantastickou cestu do vesmíru a s Fifinkou vánoční návštěvu u malých čertíků. Čí příběh bude nejkrásnější?

Premiéra filmu 4. dubna 2019.

You may also like...