V Pointě vyšla dětská knížka zaměřená na digitální hygienu Chyť bizona

V online nakladatelství Pointa vyšla v červnu dětská knížka s názvem Chyť bizona, která je podle slov autorky nejspíš první českou dětskou knížkou na téma zdravé digitální hygieny a online/offline rovnováhy a podle slov jednoho z prvních čtenářů „je to skoro taková Honzíkova cesta pro 21. století.“ Autorkou je Jitka Holasová, copywriterka a máma dvou dětí, která na webu www.digitalnihyggiena.cz zpovídá veřejně známé i neznámé bytosti o jejich bytí v digitálnu. Knížku Chyť bizona i spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Chyť bizona!

Autorka: Jitka Holasová

Ilustrátorka: Eliška Andělová

Prásk! A rodiče jsou bez telefonů. Nečekaný rodičovský digitální detox očima sedmiletého Samíka a indiánského dědy Berta. Knížka plná slovních hříček, tygrů, bizonů i nečekaných překvapení.

Žánr: literatura pro děti

Počet stran: 104

Rozměry: 170 x 230 mm

Vazba: vázaná

ISBN: 978-80-7650-217-8

Datum vydání: 14. 6. 2021

Vhodné pro: rodiče a děti

Cena: 299 Kč

Anotace
„To je skoro taková Honzíkova cesta pro 21. století,“ řekl jeden z prvních čtenářů. Docela to sedí! Téměř sedmiletý Samík se také vydává do světa a diví se: Proč se do přírody odhazují odpadky? Proč se o telefonní budky už nikdo nestará? A proč se večer máma s tátou místo čtení pohádky občas zapomenou u smartphonů? Rodičům se však tyhle svítící cihličky jednoho dne omylem roztříští a Samík dostane nápad: co kdyby zkusila celá rodina pár týdnů přežít bez nich?

Chyťte se Samíkem vysněného bizona, zmažte si pusy od borůvek a dejte na chvíli spát skřítky z telefonu, co žerou náš čas. Letním offline dobrodružstvím vás provede šibalský indiánský děda Bert, který na horské chalupě kuje jedno velké překvapení…

Jitka Holasová

První telefon dostala ve 12 letech. Od pubertálního prozvánění spolužáků to přes magisterské studium médií a práci copywriterky v marketingové agentuře dopracovala až na dvojnásobnou mateřskou a ke smartphonu s hlaďounkým displejem. A k touze do něj bezduše čučet, kdykoli se její mládě zabavilo samo a ona měla minutu pro sebe. Zařekla se, že o přehnaném koukání do telefonů napíše knížku. Na webu https://www.digitalnihyggiena.cz/ zpovídá veřejně známé i neznámé bytosti o jejich bytí v digitálnu.

Zdravé digitálno pro děti

Tušili jste, že se 50 % dětí cítí být závislými na svém smartphonu? 72 % teenagerů a 48 % dospělých má zase nutkání ihned reagovat na každou notifikaci nebo zprávu a i 10 minut na sociálních sítích denně může způsobovat zhoršení nálady.

Chyť bizona! je nejspíš první českou dětskou knížkou na téma zdravé digitální hygieny a online/offline rovnováhy. Abychom my i naše děti věděli, kdy máme dost, a neplýtvali svou energii a pozornost na zbytečné scrollování a prokrastinování. Aby nám bylo dobře na Instagramu, ale i v lese bez něj.

Uff, takže na konci knížky čeká návod na vypnutí internetu, petrolejová lampa a návrat do jeskyně?“

Ani omylem. Cílem zdravé digitální hygieny není vyhodit telefon do koše, ale zařídit si koukání do displejů tak, abychom se dobře cítili jak po 15 minutách na Instagramu, tak v lese úplně bez něj. A předali tohle tajemství i dětem. Protože umět řídit svůj online čas bude v 21. století stále důležitější dovednost.

Nečekejte ale žádné moralistní litanie ani nůďo – bude to hlavně akční.

Do knížky autorka s ilustrátorkou Eliškou Andělovou vymyslely kreslené vtípky ? la slovní hříčky a taky poschovávaly bandu malinkatých bizonů, které s dětmi můžete lovit!

Komu se knížka bude líbit?

Čtou ji předškoláci i jedenáctiletí výrostci. Líbí se rodičům, strýčkům i babičkám.

A hlavně těm, co stejně jako autorka vyrůstali v divokých devadesátkách. A dříve. Vzpomenete si, jaké to bylo, nenosit v kapse telefon? Vzít si tepláky, na krk klíč a odběhnout s partou dětí bůhvíkam? Babičce telefonovat z budky nebo z pevné linky? Místo digi Pokémonů sbírat samolepky od banánů do sešitu? Na výletě nechodit podle mapy v telefonu a nefotit každý kámen, ale zapsat si krajinu hluboko do srdce?

Chtěla jsem se v knížce nejen nostalgicky vrátit do svého offline dětství, ale ukázat, že podobný osvěžující čas bez telefonů si může každý rodič udělat i teď. Stačí jen mít dobrý důvod. A ten si teď možná hraje vedle vás na koberci,“ řekla autorka Jitka Holasová.

You may also like...