Jakou vybrat autosedačku?

Vybírání autosedačky bývá často náročný úkol. Je to ovšem pochopitelné. Pokud jde navíc o vaše první dítě, jste postaveni před rozhodnutí v oblasti, o kterou jste se nikdy předtím nemuseli zajímat. Jak byste tomu tedy měli rozumět? Jedná se o velmi důležitou a zásadní volbu. Nabízíme vám pár kritérií pro zjednodušení vašeho výběru.

Na váze záleží

Prvním a nejdůležitějším parametrem je hmotnost vašeho potomka. Ne všechny sedačky jsou stejné, proto existují váhové kategorie, díky kterým se jednoduše můžete zaměřit na správnou velikost. S tímto aspektem úzce souvisí i somatotyp. Dítěti s dlouhými nohami rozhodně nebude vyhovovat sedačka s prostorem pro krátké nožičky a naopak. Každé dítě má unikátní typ postavy a podle něho by měla být autosedačka tvarovaná.

Cestujete často?

Frekventovanost používání ovlivňuje volbu sedačky hned z několika důvodů. Pokud cestujete denně desítky kilometrů, je určitě dobré investovat do pohodlnosti. Budete sedačku každý den přenášet? V tomto momentě neváhejte a zvolte lehký typ, při jehož přenášení se nebudete zbytečně namáhat. Jiná situace nastává v případě, že máte vytápěné prostory pro uskladnění a nebudete tedy se sedačkou muset často manipulovat.

Roli hraje také interiér auta

Bod, který bývá často opomíjen, je konstrukce a typ auta. Může se totiž stát, že sedačka bude mít například nevyhovující sklon. Délka bezpečnostních pásů, velikost a tvar opěrek hlavy či výška střechy hrají také významnou roli. Mohou totiž obrátit výběr úplně jiným směrem. Abyste se vyvarovali nákupu nevhodného typu, důkladně vyzkoušejte, zda vám do auta správně sedí a zda zapnete pásy bez komplikací.

,,Vždyť ta stará ještě slouží”

Váháte, jestli je opravdu nutné pořizovat novou sedačku, když máte doma stále tu po někom z rodiny? Možná vám může připadat zbytečné utrácet peníze, které byste mohli utratit za něco úplně jiného. Opak je ale pravdou. To, že váš “archeologický” kousek byl před patnácti lety na trhu nejlepší, vám věříme, ale je důležité si uvědomit, jaký obrovský pokrok za tu dobu věda a technika udělala. Nejlepší před nějakou dobou se totiž vůbec nemusí rovnat nejlepšímu dnes.

Kupování autosedačky je samozřejmě časově omezené. Pokud váháte, jak vysoká cena je pro vás ještě přijatelná, uvědomte si, že lidský život není záležitost, na které by se mělo šetřit. Proto investujte raději do kvality i přesto, že nízké ceny jsou lákavé. Jednou z možností, jak neodkladný nákup sedačky financovat, je půjčka ihned. Nebudete tak muset s platbou dlouho čekat a můžete věnovat svůj čas něčemu jinému.

Zdroj foto: Proficredit.cz, Pixabay.com

You may also like...